Bitay: tavasszal folytatódik az állami földek értékesítése

Budapest – Tavasszal változatlan feltételek mellett folytatódik az állami földek értékesítése, mintegy 130 ezer hektár kerülhet a gazdákhoz; ez hasonló nagyságú terület, mint amit eddig megvettek a gazdálkodók – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földügyekért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Bitay Márton Örs kiemelte: az állami földértékesítés célja az volt és jövőben is az marad, hogy a magyar termőföldet a magyar gazdák vásárolják meg. Ezt szolgálta és szolgálja az állami földterületek eladása, a célkitűzés teljesítése pedig sikeres.

A most lezárult értékesítési szakasz során a három hektár alatti területekre több mint 10 ezer vásárlási igény érkezett be a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez – idézte fel.
A három hektár feletti területeket nyilvános árveréseken értékesítette a magyar állam. Az így meghirdetett földterületeknek a 65 százaléka, mintegy 120 ezer hektár talált gazdára, amit jó eredménynek nevezett az államtitkár.

A három hektár alatti és fölötti földrészletek értékesítése során körülbelül 130 ezer hektár állami föld kelt el, és mintegy 7000 vásárlónak jutott összesen 12 ezer birtoktest.

Az államtitkár közölte: hogy a szerződéseket 60 napra kifüggesztik, és a helyi földműves még jelentkezhet, ha élni kíván elővásárlási jogával.

Jelezte azt is, hogy 13 olyan eset volt, amikor külföldi licitált és nyert, ezt pedig nem tartotta rossz aránynak.

– MTI –
hirdetés