Bizalmat szavazott Berényi Józsefnek az MKP Országos Tanácsa

Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti: Pozsony, 2012. április 21., szombat (MTI) – Bizalmat szavazott Berényi József jelenlegi pártelnöknek a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) Országos Tanácsa a testület Pozsonyban tartott szombati ülésén. A szombati ülésen egy 9 pontos nyilatkozatot is elfogadott az OT, ebben – a hatékony cselekvés érdekében – összefogásra szólítja fel a szlovákiai magyar politikai, társadalmi és civil szervezeteket.

A szombati találkozón arról is döntés született, hogy átdolgozzák a párt alapszabályát, amelynek új formájáról a szeptember 22-én sorra kerülő közgyűlésen születik majd döntés. Bár az MKP vezetése szerint még távolról sem lehet véglegesíteni az alapszabályban eszközölt változtatások listáját, azt már tudni lehet, hogy egyszerűbbé válik a párttagság megszerzése és felmerült az is, hogy új nevet kapna a párt.
“Szeptemberben egy egyszerűsített alapszabályt fogadunk el és majd ennek alapján fogjuk a tisztújítást végrehajtani” – mondta el Berényi József az MTI-nek. A szombati OT-ülés résztvevői a Magyar Koalíció Pártján belüli tisztújítás időpontját decemberre tűzték ki.
“Kértem egy bizalmi szavazást magammal szemben, azt hiszem, ez a politikai kultúra része, hiszen azt a célt, hogy az MKP-t visszajuttatom a parlamentbe, nem sikerült elérnem” – mondta el az MTI-nek Berényi József a bizalmi szavazást követően, amelynek eredménye ismételten megerősítette pozíciójában az MKP elnökét.
A szavazáson 51 igen szavazattal 13 ellenében, 2 tartózkodás mellett szavaztak bizalmat az OT-tagok a jelenlegi elnöknek. Az MKP Országos Tanácsának 93 tagja közül egyébként 74-en vettek részt a szombati ülésen.
Berényi József szerint az Országos Tanács ülésének résztvevői megállapították: aggasztó jelenség, hogy szlovák párt még soha nem kapott annyi szavazatot Dél-Szlovákiában, mint a mostani választásokon. Ezt a jelenséget annál is inkább rossz irányú változásnak tartja a párt, mert állítják: a magyarság megmaradásának szempontjából, ma egyetlen szlovák pártnak sincs programja. “Ha vannak is olyanok, akik nem jönnek velünk szembe, attól még nem mondhatjuk azt, hogy a magyarság megmaradása érdekében közülük (a szlovák pártok közül) bárki bármit is tenne” – mutatott rá Berényi József. Hozzátette: mindeközben a népszámlálási statisztikák a szlovákiai magyarság létszámcsökkenését mutatják, Dél Szlovákia gazdasági leszakadása folytatódik, az itt élő lakosság szociális helyzete egyre nehezebb. Mindez arra mutat, hogy a Magyar Koalíció Pártjának az elkövetkező időben még nagyobb mértékben kell közösségépítő feladatokat ellátnia. Ennek okán az MKP összefogást sürgető felkéréssel fordult a szlovákiai magyar társadalmi és politikai szervezetekhez. Ennek kapcsán egy 9 pontos nyilatkozatot fogalmazott meg az összefogás elveiről és célkitűzéseiről.
“Mi ezt a kilenc pontot elküldjük a mérvadó társadalmi szervezeteknek és a másik politikai pártnak, a Most-Hídnak, hogy üljünk le és beszéljünk” – mondta el Berényi József.
A kilenc pontos nyilatkozatban a célkitűzések sorában többek közt említés esik arról, hogy meg kell teremteni Dél-Szlovákia önerőre alapuló gazdasági programját, meg kell szüntetni a régió – a kormány részéről eddig tapasztalt – diszkriminációját vagy éppen, hogy meg kell őrizni a Selye János Egyetem és a magyar nyelvű közoktatás státusát.

-MTI-
hirdetés