Bizalmi kérdés

Bizalmi kérdés
© Illusztráció: getty images
A közelmúltban és a napokban nagy hullámokat vertek fel az edzők. Két sikersportág, az úszás és a kajak-kenu ismert szakemberei tettek felháborítót, elítélendőt. Ám ne essünk az általánosítás hibájába, mert a trénerekre nem ez a jellemző. Mán László jegyzete.

Hasonlókat követtek már el mások is, ez nem foglalkozás-, vagy hivatásfüg­gő. Ráadásul nem csak kis ha­zánkban történik ilyen, elég ha csak a világhírű lengyel Roman Polanskira, az Oscar-díjas rendezőre gondolunk. Ő még 1977-ben leitatott, bedrogozott és megerőszakolt egy 13 éves lányt Los Angelesben. Az ítélethirdetése elől külföldre szökött. A bíróság előbb úgy döntött, hogy nem adják ki, de az ítéletet megfellebbezték.

A nyomozati vagy a bírói szakasz már késő, a nagy kérdés: az érintett gyerekek miért nem jeleznek hamarabb? Még mielőtt a baj megtörténne. Ebben már van egyfajta felelőssége a szülőknek. Egyre kevesebb olyan bizalmi kapcsolat alakul ki felnőtt és gyermek között, amely segítene megelőzni az ehhez hasonló testi és lelki traumákat.

A szülőknek vérük minden rezdüléséből érezni kellene a problémát, amelyet őszinte kibeszéléssel akár orvosolni is lehetne. Még időben…

Mán László
hirdetés