Bizarr névadás: a Dömpert nem engedélyezték

Idén sem kell félteni a magyar szülőket, ha a kreatív névadásról van szó. Az utóbbi idők egyik legszokatlanabb névválasztása a Kavics volt.

Bár 2006-ban is a legtöbben a hagyományos, régi magyar nevek valamelyikére anyakönyveztetik gyermeküket, most is vannak szülők akiknek szíve az Elvishez vagy éppen a Radiátorhoz húz. Az utóbbi idők egyik legszokatlanabb névválasztása a Kavics volt, erre a 8. kerületben anyakönyveztette egy házaspár a kisfiát- tudta meg a Független Hírügynökség Szalókné Fekete Anikótól, a 8. kerületi anyakönyvi osztály vezetőjétől.

A józsefvárosi önkormányzatnál nem ez volt az elmúlt hónapok egyetlen furcsa névadása, az egyik kerületben született babának a Kisherceg nevet szánták szülei. A névadást a Magyar Tudományos Akadémia nem engedélyezte, majd egy bírósági per után végül a Belügyminisztérium adta áldását a név használatára. Az anyakönyv vezető tapasztalatai szerint általában a kisfiúknál kapnak a szülők kedvet a szokatlan névválasztáshoz. Így járt például az az újszülött is, akinek mindenképpen a Dömper nevet szánták a szülei. A névadás végül is meghiusult, bár az apuka sokáig tartotta magát ahhoz, hogy gyermekkora legkedvesebb játékáról nevezze el fiát.

Az anyakönyv vezetők tapasztalatai alapján nagyban befolyásolja a névadást az is, hogy éppen milyen sorozat fut a televízióban. A valóságshow-k sztárjai mellett, sokszor nyernek ihletet a szülők a szappanoperák szereplőitől is, így van olyan fővárosi baba, aki dél-amerikai filmipar népszerűségének köszönhetően a Delphinea vagy a Roberto névvel várja felnőttkorát.

A törvények szerint a babáknak a magyar utónévkönyből szabadon választhatnak a szülők 2 keresztnevet is, ha az apuka vagy anyuka külföldi, akkor származásának megfelelő utónevet is gond nélkül kaphatnak a gyerekek. Az utónévkönyvben nem szerepelő neveket azonban a Magyar Tudományos Akadémiánál kell engedélyeztetni, elutasítás esetén legvégsőbb esetben a Belügyminisztérium dönt egy-egy névadásról.
hirdetés