Bizonyos gyógyszerek mérgezővé is válhatnak kánikulában

Érdemes megkérdezni! A kezelőorvos és a gyógyszerész is válaszol a pirulákkal kapcsolatos kérdésekre
Érdemes megkérdezni! A kezelőorvos és a gyógyszerész is válaszol a pirulákkal kapcsolatos kérdésekre
A magas hőmérséklet általában gyorsítja a gyógyszerek hatóanyagainak lebomlását. Egyes szereknél akár mérgező bomlástermékek is képződhetnek, így fontos, hogy megfelelő hőmérsékleten tároljuk a gyógyszereket.

A rendkívüli hőségben figyelni kell a gyógyszerek tárolására, van néhány alapvető szabály, melyet nem árt ismerni és betartani – figyelmeztet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

Ne tegye ki az ablakba…

A kánikula nem csak az emberi szervezetet viseli meg, a magas hőmérséklet általában gyorsítja a gyógyszerek hatóanyagainak lebomlását, emiatt pedig csökkenhet egy-egy készítmény hatása is. Sőt, egyes szereknél akár mérgező bomlástermékek is képződhetnek, így fontos, hogy megfelelő hőmérsékleten tároljuk a gyógyszereket.

A gyógyszeres dobozokon olvasható információk alapján, illetve a betegtájékoztatók segítségével ismerhetik meg a betegek, hogy egy-egy készítményt milyen körülmények között kell tárolni, és meddig lehet felhasználni.

A forgalomba hozatali engedély jogosultjai a megadott tárolási körülmények mellett és a felhasználhatósági időn belül vállalnak garanciát az általuk forgalmazott termékek minőségéért. A megadott tárolási utasítástól eltérni nem szabad, fontos, hogy a betegek a gyógyszereiket mindig tartsák az eredeti dobozukban, így szükség esetén azonnal „kéznél van” a tárolás körülményeit is előíró tájékoztató. Alapvető szabály, hogy egyetlen gyógyszert se tartsunk az ablakban, ne felejtsük az autóban, hisz hő hatására megváltozhat annak tulajdonsága, módosulhat stabilitása, így megkérdőjelezhetővé válik alkalmazhatósága. Azon készítmények, amelyek csomagolásán nincs feltüntetve különleges tárolási körülmény, magasabb hőmérsékleten is stabilnak bizonyultak, így esetükben nem kell nagyon óvatosnak lenni.

Olvassa el, tartsa be!

Hűtőszekrényben csak akkor tárolható gyógyszer, ha ezt a gyógyszer dobozában elhelyezett betegtájékoztató nem tiltja. Ha ugyanis a hőmérséklet túl alacsony, a készítmény állaga, minősége visszafordíthatatlanul megváltozhat. Ugyanez vonatkozik a fagyasztóban való tárolásra is.

Amennyiben bármilyen rendellenesség észlelhető a gyógyszerkészítményen – például megváltozik a színe, külleme, állaga, nagyon porlik vagy elfolyósodik – nem szabad felhasználni még akkor sem, ha még a megadott felhasználási időn belül van!

A gyógyszerek szavatosságát a tárolási körülmények is meghatározzák, ezért az OGYÉI szakértői arra kérik a lakosságot, minden esetben olvassák el és tartsák be a betegtájékoztatóban olvasható, tárolásra vonatkozó információkat.

Ha ezt szedi, ne napozzon!

Azoknak, akik kénytelenek „együtt élni” egy vagy több krónikus betegséggel, és tartós gyógyszerszedésre szorulnak, bizonyos összetevőjű gyógyszerek szedése mellett kifejezetten tilos napozniuk, mivel e készítmények alapanyagai/összetevői túlérzékennyé tesznek a napfényre.

Ide sorolhatók az anti­depresszánsok, az antibiotikumok, az altatók, a nyugtatók, a vérnyomáscsökkentők, a vízhajtók, a hormon- és vércukorszint szabályozására szolgáló készítmények. Egyes medicinák (például a májgyógyszerek) szedésekor ez kifejezetten ellenjavallott.

KM
hirdetés