Biztonság a fejlődéshez

Dr. Vinnai Győző
Dr. Vinnai Győző
Nyíregyháza – Itt is eredményt hozott a társadalmi közakarat: a segély helyett munka elve.

– A foglalkoztatás növelését és az infrastruktúra fejlesztését igényelték leginkább az emberek megyénk 2. számú választókerületében. Ez meg is adta a világos célokat 2014-ben – tekint vissza a lassan véget érő ciklusra dr. Vinnai Győző.

– Nyíregyháza nyugati része mellett húsz település tartozik a kerülethez – ismerteti az országgyűlési képviselő –, mintegy 100 ezer lakossal. A fórumokon elmondott kérések, javaslatok gyakran érintették az esélyt a tisztességes munkával megszerezhető jövedelemre.

– Azt tudni kell: a kerületben vannak hátrányos helyzetű részek, például Tiszavasvári és Ibrány térségében, s míg a munkanélküliség ­országos átlaga 10-12 százalék között mozgott, itt meg­közelítette a 20 százalékot. Mára 7-8 százalékra csökkent, de a kerület többi pontjain, főleg Nyíregyháza és agglomerációs övezetében, sikerült elérni az országos 4 százalékot.

Bővülő foglalkoztatás

– Általános társadalmi közakaratnak megfelelve érvényesítettük az elvet: segély helyett munkát adjunk az embereknek. Akik nem tudtak elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon, első lépésben bevontuk a közfoglalkoztatásba. A választókerületemben jelenleg is több mint ötezer ember dolgozik így, de azzal a törekvéssel, hogy amint lehet, lépjenek tovább – utal az ösztönző háttérre dr. Vinnai Győző.

– Örömteli – fűzi hozzá –, hogy egyre többen helyezkednek el a versenyszférában, köszönhetően annak is, hogy a közfoglalkoztatáson belül komoly képzési programok is elérhetőek. Ennek örülnek a nagy foglalkoztatók, mint amilyen a LEGO, de hazai kis- és közepes vállalkozók is, amelyeknek szükségük van a megbízható, képzett munkaerőre. Jó példa erre a Szabolcson nemrég átadott üzem, amely új munkahelyeket teremtve fogadta a jelentkezőket.

– Az Országgyűlés Kulturális Bizottságának tagjaként oktatási kérdésekkel is foglalkoztam, minden erővel támogatva a képzési programok indítását, hiszen a szakképzésbe bekapcsolódó emberek maguk számára teremtenek esélyt.

– A bővülő foglalkoztatás mellett a család- és otthon­teremtés is nagyobb figyelmet kapott, ilyen például a családi adókedvezmény, melynek kétgyermekesekre is kiterjesztett előnyeit már minimálbéresként is sokan élvezhetik, országosan több tízmilliárd forint maradt a családoknál.

Fókuszban a határvédelem

– Az infrastruktúra fejlesztését, ezen belül a közlekedési feltételek javítását szintén igényelte a lakosság, és ebben is sikerült előre lépni. A Nyugati elkerülő út két szakasszal bővült, így a nyugat-szabolcsi településekről is Nyíregyháza megkerülésével érhetik el az autópályát.

– Napjaink egyik legfontosabb kérdése a lakosság biztonságérzete, ez minden fórumon, találkozón téma, s érthető: biztonság nélkül a hétköznapi életünk kerül veszélybe. A figyelem középpontjában most a külső biztonság, határaink védelme áll. A migrációs nyomással dacolva Magyarország az elsők között mondta ki, hogy fontos megvédeni a schengeni határokat, az ország határait, nem akarunk bevándorlóországgá, terrorcselekmények célpontjaivá válni. Fenntartjuk a jogot annak eldöntésére, hogy kit és milyen feltételekkel fogadunk be, ezért kell lezárni a határainkat az illegális bevándorlás előtt.

– Fontos a belső biztonság is, és annak köszönhetően, hogy a rendőri állományt sikerült több ezer fővel növelni, s több településen térfigyelő kamerarendszert adtunk át, csökkent a bűncselekmények száma. Több polgárőr közgyűlésen vettem részt, és példás együttműködést láthattam a rendőrség és a polgárőrök között.

TOP-on vagyunk

– A társadalmi stabilitás alapja a gazdasági fejlődés, ebben jól használtuk ki az uniós pályázatokat: a megye 90 milliárd forintos TOP-­programjából csaknem 15 milliárd forint jutott a kerületembe. Az önkormányzatok a Területi Operatív Programból, s a Vidékfejlesztési Programból jutottak forráshoz, ebből ­külterületi utak, iskolák, óvodák újultak meg, orvosi rendelők épültek, idős- és szociális otthonok korszerűsödtek.

Erősödött a térség

– A felzárkózásban és fejlődésben komoly szerepet játszanak a gazdasági szervezetek: a gazdálkodók, egyéni vállalkozók, családi gazdaságok, amelyek telephelyfejlesztésre, termékek piacra juttatására pályáztak sikerrel. Gazdaságilag is erősödött a térség, jobb kondícióban van, mint négy évvel ezelőtt.

Ezen belül kitörési pontnak bizonyult a turizmus: a térségben közel 1 milliárd forintot fordíthatunk turisztikai attrakciókra Ibránytól Tiszadobig, Nyíregyházától Rakamazig.

– Egyet emelnék ki: több évtizedes álom vált valóra azzal, hogy a Modern Városok Program keretében elkészült a Nyíregyháza-Tokaj kerékpárút. Sikerült tehát mindenben előre lépni, de a térség felzárkóztatásában sok még a teendő, az eddig megkezdett munkát és programokat folytatni kell – zárja országgyűlési ciklusa értékelését dr. Vinnai Győző.

KM
hirdetés