Biztonságban vannak a bázisok

Illusztráció: Ivóvizünk védett a felszíni szennyeződésektől
Illusztráció: Ivóvizünk védett a felszíni szennyeződésektől
Nyíregyháza – Közel kétszáz mélyfúrású kutat üzemeltet a Nyírségvíz.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint lehetőleg felszín alatti vizeket kell igénybe venni a közüzemi ellátásban, mert a haváriaszerű szennyezésekre kevésbé érzékenyek, ugyanakkor vízkezelési technológiájuk egyszerűbb és olcsóbb.

Az ivóvízbázisok védelmével azért kell intézményesen foglalkozni, mert a hazánkban találhatók közül több is sérülékeny földtani környezetben van, ami azt jelenti, hogy azt a felszín alatti víztartó képződményt vagy réteget, amelyből a lakossági igényeket fedezik, nem fedi olyan, vizet át nem eresztő földtani képződmény, amely visszatartaná a felszínről leszivárgó szennyező anyagokat. Ezek a vízbázisok – amelyekből hazánkban a közüzemi rendszerekkel szolgáltatott víz 65 százaléka származik – védelmi intézkedések nélkül elszennyeződhetnek, még ha hosszú idő alatt is.

– A Nyírségvíz Zrt. az erről szóló kormányrendelet 1997-es hatályba lépése óta folyamatosan törekszik vízbázisainak biztonságba helyezésére – tudtuk meg Nánási Józseftől, a cég vízellátási műszaki irodájának munkatársától.

– Társaságunk Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 86 településén biztosítja a vízszolgáltatást, valamint 68 településen a szennyvízelvezetést és -tisztítást. A hazánkban üzemelő közműves ivóvízellátó művek a szükséglet közel 10 százalékát felszíni, 90 százalékát pedig felszín alatti forrásból fedezik. A mi esetünkben az ivóvíz kizárólag az utóbbi forrásból, vagyis mélyfúrású kutakból származik, amelyekből szolgáltatási területünkön közel kétszáz található. Ezek védettek a felszíni szennyeződésektől, vízhozamuk 200 és 1500 liter/perc között változik – sorolta az adatokat a szolgáltató víz­ellátási szakértője.

Figyelőkútrendszer

– A hidrogeológiai védőterületet a szennyező tevékenységek elkerülése érdekében a felszínen is megjelöljük, az ivóvizet figyelőkútrendszerrel is vizsgáljuk. A védőterület általában körülveszi a vízkivételi műveket, de egyes esetekben azoktól távolabb és elszakadva is megjelenhet, és a szükséges korlátozásokkal hasznosítható. Működési területünkön nem fordult elő ezzel kapcsolatos szabálytalanság, inkább jellemző, hogy a védterületen erdősítés, fakitermelés, ültetvénytelepítés miatt kérik a társaság hozzájáruló nyilatkozatát – tette hozzá Nánási József.

KM
hirdetés