Biztonsági öv – “Más és más büntetési tarifák vannak érvényben a közutakon?”

Akt.:
A kiszabott bírság összege mindig a szabályszegés elkövetésének helyéhez igazodik, a szabályozás fix tarifákat ír elő, amelyektől nem lehet eltérni
A kiszabott bírság összege mindig a szabályszegés elkövetésének helyéhez igazodik, a szabályozás fix tarifákat ír elő, amelyektől nem lehet eltérni - © Illusztráció: Sipeki Péter
Nyíregyháza – “A rendőr búcsúszavai, miszerint, örülhetek, hogy nem pár száz méterrel odébb, lakott területen kívül találkoztunk, elgondolkodtatott: más és más büntetési tarifák vannak érvényben a közutakon?”

Figyelemfelhívó óriásplakát-kampány ide, szigorú büntetések oda, bevallom, nem szoktam mindig bekapcsolni a biztonsági övet, amikor volán mögé ülök. Meggyőződésem, hogy ezért a felelőtlenségért egyetlen autós sem érdemelne büntetést, mivel másokat nem, legfeljebb a saját testi épségét veszélyezteti, de ez más lapra tartozik… – vezette fel történetét hűséges olvasónk, Nagy Alex, majd elmondta: legutóbb Nagykállóból tartott Nyíregyháza felé, amikor a rend éber őrei a várostáblán belül „leintették” és megbírságolták.

– Természetesen elismertem a mulasztást, és befizettem a 10 ezres csekket. A rendőr búcsúszavai, miszerint, örülhetek, hogy nem pár száz méterrel odébb, lakott területen kívül találkoztunk, elgondolkodtatott: más és más büntetési tarifák vannak érvényben a közutakon?

Az utasokra is vonatkozik

Olvasónk kérdésére, portálunk megkeresésére Fehérvári Marietta rendőrszázados, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense a vonatkozó kormányrendelet passzusait idézve, így válaszolt:

– A biztonsági öv használatának elmulasztása esetén az a járművezető vagy utas, aki lakott területen belül biztonsági öv használata nélkül közlekedik, 10 ezer forint közigazgatási bírsággal sújtandó. Aki lakott területen kívül teszi ugyanezt, 15 ezer, aki pedig autóúton vagy autópályán mellőzi az övet, 20 ezer forint büntetésre számíthat.

– Tehát mindig a szabályszegés elkövetésének helyéhez igazodik a kiszabott bírság összege. Az intézkedő rendőrnek nincs mérlegelési lehetősége, hiszen fix tarifákat ír elő a szabályozás, melyektől eltérni nem lehetséges.

Nő a bírság, ha nő a kockázat

– A fokozódó bírság összege egyenes arányban áll azzal a kockázattal, amit egy járművezető vagy utas vállal, ha nem köti be a biztonsági övét, ugyanis a passzív biztonsági eszköz használatának elmulasztása magasabb sebességnél jelentősen megnöveli a halálos sérülések esélyét baleset bekövetkezésekor – tette hozzá Fehérvári Marietta, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Büntetőpont is jár!

A pénzbírságon túlmenően, a közúti közlekedési előéleti pontrendszerről szóló kormányrendelet értelmében, lakott területen belül és kívül biztonsági öv használata nélküli közlekedés esetén 3 pontot kell kiszabni. Ha ugyanezen szabályszegést autóúton vagy autópályán követik el, 5 „büntetőpont” jár érte.

KM-PIA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés