Helyi közélet

2015.06.24. 13:38

Védett madarak Kisvárdán a Vár előtti tónál

Kisvárda – A Vár előtti tónál először csak a népes csapatban vadkacsák tanyáztak, s néha előmerészkedve a zsombékos nádcsoportokból. Már korábban is gazdag növény és állatvilága volt a tónak.

Kisvárda – A Vár előtti tónál először csak a népes csapatban vadkacsák tanyáztak, s néha előmerészkedve a zsombékos nádcsoportokból. Már korábban is gazdag növény és állatvilága volt a tónak.

Mostanra ez megduplázódott. Napközben is többször megjelentek, a búvóhelyként szolgáló nádasos–zsombékos kis szigetekből a vadkacsák. Az esti szürkület kezdetével pedig folyamatosan kimerészkednek „vadászni” a szabadvízi területekre. De így van ez kora reggel is. De napközben is többször látni vadkacsákat, párokban és nagyobb csoportokban is. Ezek látványa, a rácsodálkozás, megfigyelés már hozzátartozik a Vár, a Vár–tó mindennapi látványához.

Gólyák, gémek, kócsagok

Ez évben már látható, a szerencsésebbek, a nap különböző szakában többször is megjelenő védett madarakat. Néha gólyák lépkedtek méltóságteljesen, majd gémeket, szürke gémeket, és kócsagokat lehetett s lehet látni ma is alkalmanként. Az utóbbi madarak közös jellemzője a hosszú láb, a hosszú tőrszerű csőr és az S–alakú hosszú nyak. Szárnyuk széles, lekerekített, farkuk rövid. A nagyobb fajok repülés közben jellegzetesen hátranyújtják lábukat, nyakukat viszont S alakban begörbítik, miközben lassú, nagy csapásokkal verdesnek. Az elmúlt években védett madarak, köztük szürke gém, nagykócsag és barna rétihéja fészkei pusztultak el a Kisvárda és Kékcse közötti természetvédelmi területen keletkezett nádas tűzben. Több védett faj pusztult el, fészkeiben tojásokkal.



Valószínűsíthetően a ma is itt fészkelő madarak látogatnak el a Vártóhoz egy kis kirándulásra, új természeti élőhelyek keresése közben. Ezen védett madarak eszmei értéke 50–100 ezer forintra tehetők. Ez évben már látható, a szerencsésebbek, a nap különböző szakában többször is láthatják ezeket a madarakat. Óvatos megközelítéssel közelebbről is megtekinthetjük ismerkedő sétájukat a Vártónál.

Vigyázzuk és védjük a természet adta rácsodálkozási lehetőségünket, mert azok hozzátartoznak a Vár, Vár–tó hangulatához természeti értékéhez Kisvárdán is.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában