Magyarország

2012.10.16. 12:53

Portfolio-konferencia - Simor: leginkább a bankok kockázatvállalási hajlandósága gátolja a hitelezést

Budapest, 2012. október 16., kedd (MTI) - Inkább kínálati, semmint keresleti problémák akadályozzák a magyarországi hitelezés beindulását, ezen belül is elsősorban a bankok hitelezési hajlandóságának hiánya okoz gondot - mondta Simor András jegybankelnök a portfolio.hu által szervezett Budapesti Gazdasági Fórumon kedden.

Budapest, 2012. október 16., kedd (MTI) - Inkább kínálati, semmint keresleti problémák akadályozzák a magyarországi hitelezés beindulását, ezen belül is elsősorban a bankok hitelezési hajlandóságának hiánya okoz gondot - mondta Simor András jegybankelnök a portfolio.hu által szervezett Budapesti Gazdasági Fórumon kedden.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke A bankok és az állam viszonya válságok idején című előadásában elmondta: alapvetően nem a hitelezési képességgel van gond, azaz, hogy nincs forrás, vagy tőkehiány van, hanem a hitelezési készséggel. Alacsony a bankok kockázatvállalási hajlandósága - tette hozzá.

Simor András szerint ki kell lépni abból az ördögi körből, ahol a bankokra rakódó állami terhek miatt a kamatmarzsok nem csökkennek, emiatt tovább nő a nemteljesítő hitelek aránya, ami miatt a bankok hitelezési képessége is romlik, így a növekedés és a költségvetés helyzete is.

A jegybankelnök szerint erősíteni kell a piaci versenyt és a fogyasztóvédelmet: a magasabb marzsok leszoríthatók szabályozással is, így például átlátható árazásról szóló törvényekkel.

Csökkenteni kell továbbá az állami elvonást, és kezelni a bankválságszerű tüneteket: elő kell segíteni a nemteljesítő hitelállomány kitisztítását, csökkentetni kell a banki terheket. Leszögezte ugyanakkor, hogy a feltőkésítés továbbra is az anyabankok feladata kell, hogy legyen.

Ezen kívül élénkíteni kell a nem-fogyasztási célú és vállalati hitelezést, amiben lehet szerepe az állami garanciaprogramoknak is.

Összességében, a helyzet javulásának "alfája és omegája" a kiszámítható, verseny- és piacbarát gazdaságpolitika - foglalta össze javaslatait a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Nem cél önmagában a bankrendszer támogatása csak eszköz a gazdasági stabilizációs törekvések megteremtésében - mondta.

A magyar bankrendszer helyzetéről szólva Simor András emlékeztetett rá, bár "azt szokás mondani, hogy túlságosan magas a külföldi tulajdon aránya", és összehasonlítva a nyugati államokkal, a mérlegfőösszeg-arányos külföldi tulajdonhányad valóban magas, de a térségben továbbra is a legalacsonyabb. Látva a környező országok hitelpiacát "nehéz azt állítani, hogy ez lenne a hitelezés akadálya" - tette hozzá.

Elmondta: részben a magas külföldi tulajdonhányadnak köszönhető, hogy a magyar államnak viszonylag kis mértékben kellett beavatkoznia a válság során. A külföldi anyabankok ugyanis tőkét fektette be magyarországi leányaiknál - tette hozzá.

Simor András aggodalmainak adott hangot, amiért a magyar bankrendszerben nemzetközi összehasonlításban alacsony a hitelportfoliók rossz részére elkülönített tartalékok fedezeti aránya. Mint mondta, a nemteljesítő hitelek aránya viszonylag magas, míg az értékvesztéssel való fedezés alacsony.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!