Nyíregyháza hírei

2014.12.22. 18:28

Ünnepi ajánlatunk olvasóink receptjeiből

Nyíregyháza - Nem tudja még mit főzzön az ünnepekre? Segítünk! Olvasóink kedvenc receptjeiből válogattunk.

Nyíregyháza - Nem tudja még mit főzzön az ünnepekre? Segítünk! Olvasóink kedvenc receptjeiből válogattunk.

Csülökkocsonya

Hozzávalók

10 dkg füstölt csülök, 10 dkg friss csülök, 3 dl húsleves, 1 tk. ecet, 2 babérlevél, só, bors, 3 gerezd fokhagyma, 1 púpos tk. zselatin, 10 dkg bacon szalonna (formától függően), csipet petrezselyemzöld

Elkészítés

A füstölt csülköt megfőzzük, a friss csülköt megsütjük, majd ujjnyi csíkokra vágjuk. A húslevest a babérlevéllel, ecettel, fokhagymával melegítjük, majd hozzáadjuk a zselatint és a csíkozott csülköt. Bacon szalonnával bélelt formába tesszük és lehűtjük. (Huszár Marianna, Nyíregyháza)

Gesztenyekrémleves

Hozzávalók

10 dkg mazsola, 1 dl rum, 25 dkg édes gesztenyepüré, 8 dl tej, 1 cs. vaníliás pudingpor, 3 ek. cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 3 ek. méz vagy juharszirup

Elkészítés

A mazsolát rumba áztatjuk, a gesztenyét összetörjük. A tejből egy merőkanálnyit elveszünk, simára keverjük benne a pudingport. A maradék tejet felforraljuk, lassan belecsorgatjuk a pudingporos tejet. Beletesszük a gesztenyepürét és 1–2 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzről. Cukorral és vaníliacukorral ízesítjük, majd botmixerrel habosítjuk. Belekeverjük a rumos mazsolát, majd juharszirupot vagy mézet csepegtetünk rá és így tálaljuk. Hidegen és melegen is finom. (Bencsné Bálint Éva, Nyíregyháza)

Korhely halászlé

Hozzávalók (4 személyre)

50 dkg halaprólék, 40 dkg harcsafilé, 10 dkg bőrös szalonna, 5 db paradicsom, 3 db zöldpaprika, 1 db erős zöldpaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma,

2 dkg kalocsai őrölt pirospaprika, 2 dl tejföl, 1 ek. liszt, 2 db citrom, só, bors

Elkészítés

A halaprólékot átmossuk, a hagymát, a paprikákat, a paradicsomot és a fokhagymát feldaraboljuk. A szalonnát bőrével együtt összekockázzuk, lepirítjuk, majd hozzáadjuk a halaprólékot és a zöldségeket. Meghintjük őrölt pirospaprikával, sóval, borssal ízesítjük. Felöntjük 1,5 l vízzel, és lassú tűzön 2 órán keresztül főzzük, majd szitán keresztül leszűrjük. A halászlébe beletesszük a kockára vágott harcsafilét, citrom levével ízesítjük és puhára főzzük, a liszttel simára kevert tejföllel behabarjuk. Citrommal, tejföllel díszítve, forrón tálaljuk. (Sorossy Károlyné, Nyíregyháza)

Kacsamell ribizlis lilakáposztával, mákos nudlival

Hozzávalók

2 kacsamell, 2-3 ek. kacsazsír, 1 kisebb vöröshagyma, 1 dl. száraz vörösbor, só, őrölt bors. A párolt káposztához: 1 kg lilakáposzta, 3 ek. olaj, só, őrölt bors, kömény, 2 ek. cukor, 2 ek. borecet, 20 dkg ribizli (befőtt vagy fagyasztott). A mákos nudlihoz: 25 dkg burgonya, 15-20 dkg liszt, 5 dkg vaj, 1 tojás, 5 dkg darált mák, só

Elkészítés

A kacsamell bőrét sűrűn bevagdaljuk, majd sóval, borssal bedörzsöljük. A felforrósított kacsazsíron körös-körül megpirítjuk, ezután a vöröshagymával együtt tűzálló tálba tesszük. Ráöntjük a vörösbort, lefedjük és előmelegített sütőben 220 fokon 30–35 perc alatt megsütjük. Közben saját szaftjával egyszer-egyszer meglocsoljuk. Ha a hús megpuhult, a fedőt levéve a bőrét ropogósra sütjük. A lilakáposztát legyaluljuk, megsózzuk, majd néhány percnyi pihentetés után kézzel kinyomkodjuk. Az olajon kevergetve megpároljuk. Őrölt borssal, köménnyel, cukorral ízesítjük, majd a tűzről levéve összevegyítjük a ribizlivel, és a borecettel pikánsra ízesítjük. A mákos nudlihoz a megtisztított burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük és még melegen összetörjük. Ha kihűlt, a vaj felével, az egész tojással, a darált mákkal és annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk. A hagyományos nudlihoz hasonlóan kisodorjuk és forrásban lévő sós vízben kifőzzük. Lecsöpögtetjük, és a maradék vajon megforgatjuk. A sült kacsamellet felszeleteljük, a lilakáposztával és a mákos nudlival tálaljuk. (Oláh Lászlóné, Mérk)

Rácponty

Hozzávalók

8–10 pontyszelet, 1,5 kg. burgonya, 20 dkg. füstölt szalonna, 3 fej vöröshagyma, paprika, paradicsom, liszt, 400–500 ml. főzőtejszín, só, bors

Elkészítés

Másfél kg héjában főtt, meghámozott krumplit karikára vágunk és egy tepsi aljába fektetjük. Ráteszünk 20 dkg pirított füstölt szalonnát a zsírjával együtt. Sózzuk és borsozzuk. 8–10 pontyszeletet megforgatunk paprikás lisztben, ezt rátesszük felkarikázott vöröshagymával, paradicsommal, paprikával együtt, majd az egészet leöntjük 400–500 ml főzőtejszínnel. Fólia alatt sütjük egy órát, majd fólia nélkül még kb. fél órát. (Dankó-Marjay Márta, Nyíregyháza)

Csokifelfújt brownie

Hozzávalók

2 dl víz, 22 dkg Rama, 4 ek. kakaó, 25 dkg liszt, 20 dkg kristálycukor, 1 ek. szódabikarbóna, 1 dl natúr joghurt, 2 tojás, 1 cs. vaníliacukor, 1/2 l. tejszínhab, 2–3 kanál meggy- vagy szederlekvár

Elkészítés

A vizet egy lábasba öntjük, hozzáadunk 22 dkg rámát és 4 evőkanál kakaót. Kevergetve felforraljuk, majd a tűzről levesszük. Összekeverjük a lisztet, a kristálycukrot, a szódabikarbónát, majd az előzőekhez keverjük. Ezután beletesszük a joghurtot, a tojásokat és a vaníliacukrot, majd megsütjük. Ha kihűlt a tészta, fél liter tejszínhabot felverünk, beleteszünk 2-3 kanál meggy- vagy szeder lekvárt és rákenjük. (Gergely Bertalanné, Szamosszeg)

Diós-mogyorós mézes muffin

Hozzávalók:

3 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 15 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 1 cs. vaníliacukor, 15 dkg vaj, 1 ek. akácméz, 5 ek. tej, 1 ek. kakaó, 6 dkg darabolt dió, 6 dkg mogyoró, 10 dkg mazsola

Elkészítés

A mazsolát vízbe áztatjuk és félretesszük. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra. A tojások sárgáját a kristálycukorral habosra keverjük, majd hozzátesszük a vajat, a lisztet, a sütőport, a kakaót, a tejet és a vaníliacukrot. Belekeverjük a mazsola és a dió 2/3 részét, a mogyorót, majd hozzáadjuk a mézet. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és a lisztes masszába dolgozzuk úgy, hogy ne törjön össze a hab. A muffintepsibe beletesszük a papírkosárkákat, amelyeket 2/3 részig megtöltünk tésztával. Rászórjuk a maradék mazsolát és diót, és betesszük 20 percre sülni. Hústűvel ellenőrizzük, hogy átsültek-e a muffinok. A kis kosárkákat könnyen kiemelhetjük a sütőből, nem ragadnak bele. Hidegen és melegen is nagyon finom. (Fecske László, Fehérgyarmat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!