Bölcsész a miénk!

Akt.:
Bölcsész a miénk!
© Fotó: lovasok.hu
Ugyan külsősként első feladatul az 1992-es barcelonai olimpiára készülő nyíregyházi lovasokról kellett írnom a Kelet-Magyarországba (belegondolva azért egyből bedobtak a mély vízbe…), mégsem állítanám, hogy nagy tudora vagyok a sportágnak, még csak azt sem, hogy a képernyőhöz szögez egy-egy díjugrató-, díjlovagló- vagy fogathajtóverseny. Bodnár Tibor jegyzete.

Azzal viszont tisztában vagyok, hogy egy versenyen legalább annyi múlik a lovon, mint a lovasán. Éppen ezért felfoghatatlanul nagy szó, hogy az Egyesült Államokban, Omahában a nyíregyházi Timpex-méneshez tartozó 12 éves sárga kanca, Bölcsész húszezer ember (köztük Bill Gates) előtt versenyezhetett a díjugratás Mekkájában.

Nem is olyan rég egy ország zengte a dicsőségét Overdose-nak, amelyet úgy tekintettünk magyar lónak, hogy az Egyesült Királyságbeli Nottinghamshire-ben született, és a magyar állampolgársággal nem rendelkező, szlovákiai Mikóczy Zoltán volt – felerészben – a tulajdonosa. Úgyhogy legyünk nagyon büszkék Bölcsészre, tiszteletünk a ménes gazdájának, Tárbály Istvánnak és persze a sikert elérő lovasnak, ifjabb Szabó Gábornak is.

Bodnár Tibor

Címkék:hirdetés