Bölcsődét avatott fel Soltész Miklós Biatorbágyon

Budapest, 2012. június 24., vasárnap (MTI) – Biatorbágy első bölcsődéjét avatta fel Soltész Miklós szociális, család-, és ifjúságügyért felelős államtitkár vasárnap – közölte az államtitkárság az MTI-vel. A 72 férőhelyes bölcsőde felépítéséhez az Új Széchenyi Terv keretében 250 millió forint támogatást nyert el a város.

A közlemény szerint Soltész Miklós azt hangsúlyozta: a bölcsődék, valamint a bölcsődei férőhelyek száma évről évre folyamatosan emelkedik. Eszerint amíg 2010-ben 671 bölcsőde működött, és a férőhelyek száma 32.516 volt, addig 2011-ben már 691 bölcsőde működött, a férőhelyek száma pedig 35.450 volt. Ezzel együtt az előző évhez képest nőtt a szakképzett és a felsőfokú képesítéssel rendelkező kisgyermeknevelők aránya – tette hozzá.

A közlemény kitér arra is, hogy a Biatorbágyon átadott épület az alapellátáson túlmenően további gyermekek nappali ellátására nyújt lehetőséget az időszakos gyermekfelügyelet biztosításával és játszócsoport kialakításával. Az intézményben sajátos nevelési igényű gyermekeket is fogadnak.

A közlemény kiemeli, hogy a kormány elkötelezett a gyermekek napközbeni ellátásai, különösen a bölcsődei férőhelyek fejlesztése iránt. Hangsúlyozzák, hogy a 2007-2013-as akcióterv időszakában “szociális alapszolgáltatások és gyermekjóléti alapellátások infrastrukturális fejlesztései” elnevezéssel jelentek meg pályázati felhívások. Az intézkedések célja az, hogy azokon a településeken, ahol nincs bölcsőde, vagy kevés a bölcsődei férőhely, ott új beruházásokkal, bővítésekkel biztosítsák a szolgáltatást. Fontos cél a meglévő férőhelyek korszerűsítése is – teszik hozzá.

Az államtitkárság felidézte, hogy az elmúlt két évben több mint 1200 új bölcsődei férőhelyet adtak át, egyben emlékeztetett arra, hogy a 2011. szeptember 15-én megjelent pályázati felhívás alapján mintegy 8,5 milliárd forintot lehet bölcsőde fejlesztésére fordítani, a fejlesztések pedig 2013-ig folyamatosan valósulnak meg.

 

 

– MTI –
hirdetés