Bölcsődével is törlesztenek

A beruházások legnagyobb nyertesei egyértelműen a gyerekek lesznek
A beruházások legnagyobb nyertesei egyértelműen a gyerekek lesznek - © Fotó: KM-archív
Petneháza – Még jó néhány hasznos helye lenne az önkormányzat saját erejét jelentő tízmillióknak.

– Közel két éve, hogy Petneháza vezetése korszerű bölcsőde és óvoda építéséről döntött. Ezzel a mindenkori önkormányzat 25 éves adósságát kívánják törleszteni a település lakosságának, mivel a jelenlegi óvoda a polgármesteri hivatal százéves épületében fogadja a kicsiket, a kor elvárásaihoz képest méltatlan körülmények között.

Megdrágult a beruházás, így most minden anyagi erőforrásunkat az óvoda megvalósítására kell koncentrálnunk.” Orémus Kálmán

Lenullázódna a számlájuk

– Háromszáz millió forintot nyertünk a két évvel ezelőtt kiírt pályázaton. Telt-múlt az idő, s mire döntés született, úgy felmentek az árak, hogy most már mellé kell tennünk majd’ 90 millió forintot – kezd a felmerült nehézségek felsorolásába Petneháza alpolgármestere, Orémus Kálmán. – Van a településnek ennyi saját ereje, de kockázatos lenne szinte teljesen lenullázni a számlánkat. Biztató viszont, hogy számos önkormányzat, amelyiknek nincs elég önereje, visszavonta a pályázatát, így megmaradtak központi források. Most abban reménykedünk, hogy ebből a maradványból esetleg megsegítik majd azokat a „merészeket”, akik – mint mi is – a történtek ellenére belevágtak a fejlesztésekbe. Beadtuk a kérelmet, csatoltuk hozzá a számlákat, egyéb dokumentumokat. Kíváncsian várjuk, hogy mi lesz, mert még két kisebb beruházást is tervezünk. Ezek közül van, amit teljesen önerőből akartunk építeni, de ez az óvodai költségnövekedés keresztül húzná a számításainkat.

Tervekből nincs hiány

– Minden erőnkkel az óvodára, bölcsődére koncentrálunk. Jelenleg 51 óvodásunk van, az új intézményt 70 férőhelyesre terveztük, a Petneházán most először megvalósuló bölcsődében pedig 20 csöppség kaphat helyet. Ennek a létesítménynek az eredeti, 300 millió forintos költségvetése immár 390 millióra rúg – ráncolja össze homlokát az alpolgármester.

– Ha az említett 90 milliós többletkiadás felét megkapnánk, már az is nagyon jó lenne, ugyanis a teleház felújítására és bővítésére is nyertünk 35 millió forint pályázati forrást, készülnek a kiviteli tervek. Továbbá önerőből akartuk újjáépíteni, vizes blokkal ellátni a sportpálya öltözőjét. A tervek készen állnak, a kivitelezés azonban most kétségessé vált. Várunk egy konyhafelújítási pályázatra is, ha „rajtol”, benyújtjuk a szükséges dokumentumokat – fejezte be Orémus Kálmán.

– KM-GB –


Energiatakarékosan

A felépülő petneházi óvodán nem lesz kémény, mert hőszivattyús lesz a fűtési rendszere. Valamennyi elektromos áramot egyelőre még fogyasztanak majd a szivattyúk, de ha egy következő pályázatból napelemekkel fölszerelhetik az épület tetejét, akkor az energiafelhasználás terén önellátó lesz az épület.
hirdetés