Boldog és finom békeidők

A diákok mézeskalács-huszárokat díszítettek
A diákok mézeskalács-huszárokat díszítettek - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Három osztrák és három magyar süti alkotja a finom kollekciót.

Jubileumot ünnepelni sokféleképpen lehet: kiállításokkal, konferenciákkal, kiadványokkal – vagy éppen süteményekkel. Hazánk történelmének egyik sorsfordító eseménye volt a kiegyezés: az Osztrák-Magyar Monarchia létrejötte és az Ausztriával szoros gazdasági-politikai összefonódás jelentős változásokat hozott az ország életében. Az 1867-es esemény 150. évfordulójára a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete süteménykollekciót készített, az Édes Kiegyezés névre hallgató összeállítás darabjainak megalkotásán több cukrász dolgozott.

Görömbei Sándorné és az Édes Kiegyezés /Fotó: Sipeki Péter Görömbei Sándorné és az Édes Kiegyezés /Fotó: Sipeki Péter ©

A Ferenc József aláírásával ellátott díszdobozban, aranyszínű tálcán kínált hatféle sütemény csak kollekcióban kapható azokban a cukrászdákban, amelyek csatlakoztak a kezdeményezéshez. Nyíregyházán a Görömbei Cukrászdában kóstolható meg a három osztrák és három magyar eredetű finomság, amelyeket háromfordulós kóstolás alapján választottak ki.

Újragondolt textúrák

– Olyan ízek jelennek meg bennük, amelyek a monarchia korában gyökereznek, de a mai kor elvárásainak megfelelően újragondolták azokat – mondta lapunknak Görömbei Sándorné mestercukrász, a cukrászda tulajdonosa. – Megváltozott a textúrájuk, így nem annyira tömörek, mint az eredetiek: könnyedek, légiesek.

A sütik megalkotása új feladat és nagy kihívás számunkra.” Görömbei Sándorné

Azért csatlakoztunk a kezdeményezéshez, mert azt gondolom, időnként ki kell zökkennünk a mindennapok megszokásából, ezeknek a sütiknek a megalkotása pedig új feladat és nagy kihívás számunkra – és persze nagy öröm is. Az akció azonban nem csak az édességekről szól, hiszen az Édes Kiegyezés süteményeit árusító cukrászdákban a kiegyezés koráról szóló előadásokat kell tartani az iskolásoknak, így ismertetve meg őket a „boldog békeidőknek” nevezett időszakkal. A napokban a Zelk-iskola harmadikosai jártak nálunk, a tanító nénijük mesélt nekik a monarchia koráról, közben pedig karácsonyi hangulatban a fiúk mézeskalács-huszárokat, a lányok mézeskalácsból készített korabeli ruhákat díszítettek színes cukormázzal. Így kerültek egy kicsit közelebb a történelmünk e fontos korszakához.

– KM-SZA –


Az Édes Kiegyezés kollekciójának süteményei

Anna szelet: Ludwig Dehne cukrász, Bécs város Császári és Királyi udvari cukrászata egyik leghíresebb tortája. Citromos csokoládé felvert Amaretto likőrrel meglocsolva, tejcsokoládés tejszín mousse nugát krémmel, amelynek tetejét narancsízű glézing zárja.

Indianerkrapfen (indiáner): A legenda szerint nagy sikerrel szerepelt Bécsben egy sötétbőrű művész. Pálffy gróf magához rendelte szakácsát, és meghagyta neki, hogy az első előadás estéjére találjon ki valami olyan édességet, amelynek a színe hasonlít az indián művész arcbőréhez. Ekkor eszelte ki a szakács az indián fánkot. A tejszínnel töltött, csokoládémázzal bevont piskótagolyó azóta is töretlen népszerűségnek örvend. A kollekcióban található süti belseje gyümölcszselét és sárga krémet is rejt.

Arisztokrata kuglóf: A Monarchia idejének egyik leggyakrabban készített süteményfajtája, amelynek számtalan variációja fellelhető a mai cukrászatban is. Az osztrák kávéházak vendégei annak idején az ötórai teához fogyasztották.

Blaha Lujza szelet: A süteményt a hagyomány szerint egy szabadkai cukrászmester kreálta a „nemzet csalogánya” esküvőjére. Korabeli biedermeier színét, ízeit megőrizve, újjászületve áll előttünk egy nőies desszert, amit a málnás mousse és a finoman omló tészta a modern desszertek világába emel. A több linzertészta réteg lecsökkent, és fontos szerepet kapott egy mascarponéval, tejszínhabbal lazított málnás réteg. Ez a finomság azért különleges a megyében élők számára, mert Blaha Lujza édesapja huszárkapitányként Nyíregyházán teljesített szolgálatot, itt ismerte meg leendő feleségét, akivel a nyírpazonyi /akkor Pazony/ református templomban fogadtak egymásnak örök hűséget.

Esterházy szelet: Egy titokkal övezett sütemény, melynek keletkezésére még mindig nem derült fény. A jellegzetes ízeket érezzük kóstoláskor, és még valamit: a tradíció tiszteletét.

Rigó Jancsi: A századfordulón, egy párizsi étteremben játszott Rigó Jancsi cigányprímás, ahol jelen volt a belga Chimay herceg és fiatal felesége, egy amerikai milliomos lánya, Clara Ward is. Az asszony beleszeretett a tüzes fekete szemű Jancsiba, elhagyta érte férjét. Kettejük szenvedélyes találkozását jeleníti meg a sütemény, a virtuozitást és harmóniát a textúra híven követi.








hirdetés