Boldog győztes az év tájháza

A boldogi tájház nyerte el a kitüntető címet
A boldogi tájház nyerte el a kitüntető címet - © Fotó: MTI, Komka Péter
Nyíregyháza – A Boldogi Tájház nyerte el az Év Tájháza címet ebben az esztendőben. Erről a másfél évtizede megalapított Magyarországi Tájházak Szövetsége döntött, a bíráló bizottság tagja a nyíregyházi Páll István is.


– A szövetség a megalakulása óta segíti a magyarországi és a határon túli tájházak munkáját. Fontos az információ-átadás, a kommunikáció a szakmai szervezetekkel, emellett a tájházak családját is koordinálja a civil szervezet. Segítünk a tagoknak abban, hogy elérjék a pályázati forrásokat és megoldódjanak a felmerülő esetleges muzeológiai problémáik – mondta Páll István.

Az Év Tájháza díjat az algyői Magyarországi Tájházak Szövetsége XV. Országos Szakmai Találkozóján adták át.

– A szövetség 2003-ban alapította meg az Év Tájháza díjat a hazai tájház-mozgalom népszerűsítésére, értékeinek szélesebb körű megismertetésére. A pályázatok elbírálásánál a kiállítások szakmai színvonala mellett, a közösségért végzett munkát is figyelembe vettük. Az elismerésre az idén is pályázni lehetett, utána a bíráló bizottság végig járta az összes helyszínt. Volt olyan nap, amikor a Dunántúlon nyolcszáz kilométert autóztunk, de megérte. Sok érték van e hazában. Az országos szövetség kelet-magyarországi szekciójának legutóbbi ülését Tiszadadán tartottuk, ami szintén elismerésre méltó tájház, ugyanakkor említhetem a nyírbogdányit is példaként.

Boldog község a Zagyva és a Galga folyók között, Hatvantól kilenc kilométerre fekszik. Tájháza idestova három évtizede működik, két állandó kiállítása közül az egyikben Kunkovács László néprajzi fotográfiáit lehet megtekinteni, a másik tárlat a két világháború között Boldogon házasságot kötött párokat megörökítő fényképfelvételekből és a korabeli falu ünnepi viseleteit bemutató viselettörténeti összeállításból áll.

KM-LTL
hirdetés