Bomló állattetemek Nyíregyházán

Bomló állattetemek Nyíregyházán
Bomló állattetemek Nyíregyházán
Nyíregyháza – A Nyírjeshez közeli Hosszúszik-dűlőn tucatnyi birka tetemét találták meg hétfőn.

Az eljárás a főállatorvos bejelentése nyomán indult, mert a város határában, a Nyírjeshez közeli Hosszúszik-dűlőn tucatnyi birka tetemét találták meg hétfőn. Az elhullott állatok között volt olyan is, mely már hetek, hónapok óta bomlott.

A kedd délelőtti órákban a juhász a helyszínre érkezvén elszállíttatta a bomló tetemek egy részét.

– Területbejárást hajtottunk végre a kollegáimmal, s útunk során igen erős dögszagra lettünk figyelmesek. A nádasban több, az oszlás különböző fázisaiban lévő birka tetemét találtuk meg. A hatósági állatorvos a helyszínen tizennégy állatot azonosított a maradványok alapján, azonban ez a szám vélhetően több. Az egyik állat fülében megtaláltuk a tenyészet azonosító számot is, s a főállatorvos felkereste a környéken élő juhászt, hogy egyezik-e a tetoválás a nála alkalmazottal. További állatok azonosítását lehetetlenné teszi az a tény, hogy a környéken élő állatok, főként kutyák és rókák már elkezdték elfogyasztani a juhokat – mondta el Keczkó János a Városüzemeltetési Kht. mezőőri koordinátora.

A mezőőri szolgálat terület bejárás közben bukkant, az erősen oszlásnak indult juh tetemekre hétfőn délelőtt.

- A most megtalált birkák előtt volt már hasonló eset a környéken. Sajnos egyre több esetben bukkanunk elhullott háziállatok tetemeire a rejtettebb fasorokban, nádasokban. A nádasban fellelt birkatetemek egy részét kedd délelőtt a környéken élő juhász elszállítatta a Zombori-bokorban található gyepmesteri telepünkre, ahol szakszerű keretek között tároljuk a dögöket a megsemmisítésükig – mondta el Keczkó János.

– A helyszínen talált tetemek közül már csak kettőnek lehetett megállapítani az elhullási körülményeit. Az egyik ellésben, a másik feltehetően végelgyengülésben pusztult el. A Nyíregyházán és környékén lévő birkatenyészetekben semmilyen fertőző betegség nincs, így a helyszín közelében élők közegészségügyi szempontok szerint nem voltak veszélyeztetve, csak akkor, ha közvetlen kontaktusba kerültek a maradványokkal. Az egyik állat fülében talált tetoválás megegyezik egy közeli állattartó tenyészetazonosító számával. Felkeresésünk során a tenyésztő állította, hogy tőle ellopták az állatot, s tudomása sincs arról, miként kerülhetett a megtalálás helyszínére. Az állategészségügyi hatóság közigazgatási eljárás keretében hatósági eljárást indít az ügy kivizsgálása érdekében. – mondta el lapunknak dr. Borbás László hatósági fő-állatorvos.

A hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást hétfőn a Nyíregyházi Rendőrkapitányság. A bűncselekmény három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

– Fullajtár András, Kiss Béla –
hirdetés