Bonbonos, grillázsos éjszaka

Az amerikai palacsintához juharszirup is dukált
Az amerikai palacsintához juharszirup is dukált
Nyíregyháza – Csokiban megmártózó marcipángolyók, karamellre rásült narancsmártás – extra élmények a Sipkayból.

Könnyű dolguk volt a Szakmák éjszakáján a Sipkay-iskola diákjainak: annyiféle dolgot tanulnak, hogy furcsa módon ez a sokszínűség okozta a nehézséget is: mit is mutassanak meg magukból? Remekül megoldották a feladatot, hiszen az aula minden négyzetméterét kihasználva az intézmény egyszerre volt étterem, kirakat és utazási iroda, ahol jókat lehetett enni és inni, falatozás közben pedig divatbemutatót is láthattak az esemény vendégei.

Forró grillázst hajtogat

De kezdjük az elején! Nagy-Britanniát, az Amerikai Egyesült Államokat és Ausztráliát nem csak képekről és útleírásokból ismerhettük meg, de az ételeikről is: volt fish and chips, amerikai palacsinta (juharsziruppal, ahogy illik), hamburger és lamington (kókuszkocka, egy kicsit másképp) is, azok kedvéért pedig, akik nem tudják, hogy melyik ételt hol fogyasztják nagy előszeretettel, mini országzászlókat szúrtak a finomságokba a diákok. A turisztikai szervezőnek készülő Seres Bianka azt mondta, örülnek az ilyen alkalmaknak, mert kiléphetnek az iskolai keretek közül, és kötetlen formában gyakorolhatják leendő szakmájukat.

Az idegenforgalmi tagozat Szicíliát, a Kanári szigeteket, Skóciát és Lisszabont ajánlotta a vendégek figyelmébe – a portugál főváros fotóit látva nosztalgiáztam egy kicsit, a többi képet nézegetve pedig megpróbáltam eldönteni, hová is kellene menni legközelebb – hát, nem könnyű! Kicsit arrébb Kollonay István mestercukrász grillázsperecet készített, amiben Hibján Gabriella Niobé volt a segítségére – és mindenki, aki elég bátor volt ahhoz, hogy a forró anyagot formázza.

Krémes, lágy és finom

A melegítőpisztoly a tövénél akár 500 fokos is lehet, és bár a fiatal lány kesztyűt viselt, azt mondta, a grillázslapból vágott csíkok hajtogatása így sem egyszerű. De azt is hozzáfűzte: imádja, amit csinál. – Egészen kicsi korom óra cukrász szeretnék lenni, mert arra vágyom, hogy a munkám legyen hobbim, engem az tesz boldoggá, ha alkothatok – mondta.

Egy másik asztalnál Boha Anita és Tóth Regina csokibonbonokat készítettek: a marcipángolyók ét- és tejcsokiban mártóztak meg, onnan kikerülve pedig került rájuk néhány csokicsepp. Fehércsokis is készült, így talán nem véletlen, hogy sokan sürgölődtek a lányok körül. Volt, aki mártogatott, mások kóstoltak – fittyet hányva a kalóriákra én az utóbbiak táborát erősítettem, és azt kell mondanom, nagyon jól tettem. Krémes volt, lágy, és extra finom.

Narancsmártás a palacsintán
De vissza kellett fognom magam, főként azért, mert a grillázst is meg kellett kóstolnom – illetlenség megsérteni a vendéglátókat –, ráadásul még a flambírozott palacsintát is le kellett tesztelni. A vajon karamellizált cukorra narancslé került, erre jött a flambírszesz – kis kék lángok jelezték a serpenyő fölött –, érkezett néhány bogyós gyümölcs, majd egy kis fahéj. Az alkohol elpárolgott, de az aromája megmaradt, a narancsmártás pedig rásült a karamellre – végül ezzel töltötték meg a palacsintát. Így utólag sajnálom, hogy csak egyet tudtam megenni, de bárkinek ajánlom jó szívvel: isteni volt.

Kipróbálhattuk a szalvétahajtogatást, volt fűszerfelismerő verseny, aki pedig többfogásos vacsorát szeretett volna, a gyönyörűen megterített asztalok mellett foglalhatott helyet. Többféle teszt is várta az érdeklődőket, a helyes válaszok jutalma pedig nem maradt el. Ízes élmény volt, köszönet érte!

SZA
hirdetés