Bőrtáska ajándékba a hitközségnek

Akt.:
Grünfeld Simon síremléke a tiszavasvári zsidó temetőben
Grünfeld Simon síremléke a tiszavasvári zsidó temetőben - © Fotó: Somos Péter
Nyíregyháza, Tiszavasvári – A táskát a zsinagóga melletti szolgálati lakásban találták meg évekkel ezelőtt.

Sorozatunkban Nyíregyháza zsidó lakosságának történetéből, valamint a megye zsidó emlékeiből mutattunk be érdekességeket a teljesség igénye nélkül. Befejezésül arra voltunk kíváncsiak, vajon milyen visszhangja volt a lapunkban bemutatott sorozatnak.

A cikkek megjelenésekor kedvező visszajelzéseket kaptam.” Somos Péter

Újságcikkek és fotók

– A Nyíregyházi Zsidó Hitközségnek van Facebook-oldala is. Mivel a sorozat megjelenése után az ismerősöktől igen kedvező visszajelzéseket kaptam, feltöltöttem egyenként a Kelet-Magyarországban megjelent részeket. Kovács Géza tiszadadai helytörténész barátom, aki szerepelt is a sorozatban, figyelmembe ajánlotta egy jó ismerősét, Sulyok József volt tiszavasvári polgármestert, aki azt üzente, hogy van egy érdekes tárgya a gyűjteményünk részére – foglalta össze az eseményeket Somos Péter, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség hitéleti vezetője.

A tóratekercsek „felöltöztetve”, díszruhában
Nyíregyháza, Tiszalök - A történet szerint Nyíregyházán az evangélikus egyháznak köszönhető a tóratekercsek megmaradása. Sorozatunkban Nyíregyháza zsidó lakosságának történetét, valamint a megye zsidó emlékeit mutatjuk be. A mai összeállításunkban a nyíregyházi és a megyei tárgyi emlékek kapják a...

– Személyesen is találkoztam Sulyok Józseffel, aki egy bőrtáskát ajándékozott a hitközségnek. A táska feltehetően a mátészalkai rabbi vagy más vallási elöljáró tulajdona lehetett, mert a zsinagóga melletti szolgálati lakásban találták meg évekkel ezelőtt. Aztán együtt ellátogattunk Hankó Andráshoz, akitől igen értékes anyagot kaptam a tiszavasvári – helyesebben a büdszentmihályi – zsidóságról. Újságcikkek és fotók kerültek elő. Az egyik kép az 1953. május elsejei felvonuláson készült, látszik a háttérben a zsinagóga egy darabja. Fennmaradt egy térkép, amit Nagy Gyula helyi lakos rajzolt kézzel, s azon nem csak a házakat, de a családok neveit is feltüntette. Hankó úr emlékezett Adler Bélára is, akinek korábban ott volt a péksége, majd évtizedekig Nyíregyházán, a Síp utcán folytatta tevékenységét.

Zsidó liturgia a hősöknek

– A legtöbben a botlatókövekről szóló részre reagáltak. Volt, akinek újdonságot jelentett, olyan is akadt, aki már látott néhány követ, de nem tudta, miként került oda. S ahogy várható volt, megjelentek a „még a vízcsapból is a holokauszt folyik” tartalmú bejegyzések. Jó volt látni, hogy vannak kívülállók, akik vitába szállnak ezekkel az emberekkel. Valószínűleg a sorozatnak is része volt abban, hogy az idén az Északi temető vezetősége engem kért fel arra, hogy a Hősök temetőjében október 31-én a zsidó egyházi liturgia szerint emlékezzünk meg az I. világháború áldozatairól. Ezúttal köszönöm meg a lehetőséget Róka Zsolt igazgatónak és Román Csaba kirendeltségvezetőnek, valamint Papp Zsófia és Simkó Csilla hadisírkutatóknak, akik közreműködésükkel emelték a rendezvény ünnepélyességét.

KM-MML
hirdetés