Börtön helyett állampolgárságot kér

Miskolc – A spanyol hatóságok kiadták a magyaroknak a kábítószer bűncselekménnyel gyanúsított nigériai férfit.

Magyar lenne
Dr. Lichy József a nigériai férfi és párja ügyében is jogi képviselőként jár el. Álláspontja szerint nincs kellő jogalap a nigériai férfi hazai fogva tartásának, ugyanis nem magyar, és a gyanúsítása szerint a bűncselekményt sem itt követte el. Szeretné elérni szabadlábra, vagy házi őrizetbe való helyezését, de nincs magyar tartózkodási engedélye sem. Az ügyvéd úgy tudja, hogy a férfi itt akar letelepedni, hiszen párja és gyereke is magyar állampolgár.

A spanyolok nemrég átadták a magyar hatóságoknak azt a nigériai születésű, de élettársa és gyereke kapcsán magyarországi kötődésű férfit, akit kábítószer kereskedelemmel gyanúsítanak. A férfit azóta miskolci börtönben tartják fogva. Ott ahol “kölcsönrabként” már fél évet leült, majd három hónapja visszavitték a spanyol börtönbe, kinti kábítószer bűncselekmény miatti büntetésének befejezésre. Miután ott szabadult, kísérettel Magyarországra hozták. Miskolcon pedig előzetes letartóztatásba került.

Idegen börtönben

A nemzetközi drogfutár hálózatról a nyilvánosság akkor szerzett tudomást, amikor 2005-ben Equadorban kábítószerrel visszaélés gyanúja miatt letartóztattak miskolci fiatalokat. Cipőjükbe rejtett droggal akartak felszállni a repülőre. Azóta egy sötét közép-amerikai börtönben tartják fogva őket. A fiúk állítják, hogy lépre csalták őket. Spanyol munkára jelentkeztek, de mire feleszméltek, már Ecuadorban voltak. Átverték őket.

A tét életfogytiglan

A nemzetközi droghálózat felgöngyölítése során eljutottak egy sárospataki fiatalasszonyig, aki a nigériai férfi élettársa és közös gyerekük is van. Sőt képbe került a nő nagymamája is, aki a Nemzeti Nyomozóiroda (NNY) adatai szerint még 2001-ben a Holland Antillákról egy kilogramm kokaint szállított a ruházata alá rejtve. Az idős asszony elismerte, hogy a távoli helyen járt, de tagadta a bűncselekmény elkövetését. A hosszú ideig Spanyolországban bujkáló, majd a nyáron magát önként feladó pataki fiatalasszonyról a NNY olyan információt szerzett, hogy ő volt a szervezője a nemzetközi drogfutár akcióknak. Hirdetés útján keresett olyan személyeket, akik pénzért hozták Magyarországra a kemény drogot. Itthon a fiatalasszony azzal érvelt: nem ő a főnök, és a letartóztatását elrendelő bírósági meghallgatáson meg is nevezte, hogy kire gondol. Ennek ellenére becsukták. A tét egyébként számára a legsúlyosabb. Amennyiben rá tudják bizonyítani, hogy a bűnszervezetet ő vezetette, akár életfogytiglan tartó szabadságvesztést is kaphat.
hirdetés