Borul a bili

Borul a bili
© Illusztráció: getty images
Nagyon hasonlít ennek a világmárka kávénak az íze a megszokott elődjéhez. Látszólag pont úgy néz ki, az ára is a régi (egy darabig!), ám az íze mégis más. Igen: rosszabb! Galambos Béla jegyzete.


Jó pár éve már, hogy bosszúsan ezt állapítottuk meg szertartásos kávézásunk közben. Aztán alaposabban megvizsgálva a caffe-s üveg apró betűs feliratát, meglepődve láttam, hemzsegnek benne „w” betűs lengyel szavak, melyek közül viszont kínzóan hiányzott az osztrák főváros, Wien neve. A következő években mind sűrűbben fordult elő egy-egy már megkedvelt élelmiszer esetében, hogy amikor az adott márka hátrányára változott minőségét észlelve böngészni kezdtem a csomagolás szövegét, kiderült, a neves termékek többségét a V4-ek országaiba telepített üzemekben gyártják.

„A mennyiségi termelés üdvösségén szocializálódott, a szocialista blokkból érkezett szegény rokonoknak jó lesz a mi termékünk valamivel gyengébb kiadásban is.” – Gondolhatták a multik, s létrehozták régiónkban az új gyáraikat. A profit optimalizálás jegyében aligha lázadozó lelkiismeretüket pedig azzal nyugtatták, hogy a fölzárkózást segítendő munkahelyeket teremtettek Kelet-Európában.

Halkan jegyzem meg: jó részt brüsszeli és nemzeti támogatásokból, a nyugati bérek negyedéért.

A kétsebességes élelmiszer­piacon kasszírozott extra nyereség számolgatása közben egyről azonban megfeledkeztek ezek a büszke cégek: a pofátlanságra egy idő után az unió lenézett perifériáin is biliborítás a válasz.

Galambos Béla
hirdetés