Bőrünk védelme érdekében

Az előadáson Dvorcsák Anita bőrgyógyászati termékeket mutatott be
Az előadáson Dvorcsák Anita bőrgyógyászati termékeket mutatott be - © Fotó: Dodó Ferenc
Nyíregyháza – Óriási érdeklődés fogadta dr. Beleznay Gyöngyike bőrgyógyász-kozmetológus keddi előadását. Az Idősek Akadémiáján megrendezett harmadik prezentáció egy korfüggetlen, népszerű témát dolgozott fel: a bőr- és szépségápolást, amiben részletesen taglalta a bőr elváltozásait és a tüneteket is.

Elkerülhetetlen változások

– Bőrünk védelme egy életen át tartó feladat, s a tévhittel ellentétben nem lehet elég korán elkezdeni! A fényvédő krémek használata egészen pici kortól javallott – hívta fel a figyelmet dr. Beleznay Gyöngyike.

– Sajnos el kell fogadnunk, hogy a negyvenes éveink körül bőrünk is belép a változókorba. Ez azt jelenti, hogy csökken a sejtek közötti kötőanyag, az úgynevezett ceramidok mennyisége, de a hajszálerek sem képesek már olyan hatékonyan ellátni vérrel ezt a szervünket. A mirigyek aktivitása is esik, de a bőr legalsó rétege, az irharéteg rostjainak és zsírszöveteinek térfogata is töpörödik. Mindezen változások együttesen idézik elő az idősekre jellemző ráncosabb, vízhiányos, pergamenszerű bőrt.

Elváltozások és tünetek

– A bőrszárazság mindenkit érintő probléma, azonban azt már kevesen tudják, hogy a cukorbetegség is hajlamosít a gyakran viszkető, száraz bőrre. Az így felmart hámfelületen ráadásul a felülfertőződés veszélye is fennáll.

Az egyik leggyakoribb bőr­elváltozás a pigmentálódás. A leginkább Nap hatására kialakult barna „pecsétek” jelzik az évek alatt elfelejtett bőrvédelmet.

Számos gyógyszer, főleg az antidepresszánsok és vérnyomáscsökkentők érzékennyé tehetik testünk védőrétegét, ezért a leggyengébb napsugárzás hatására is bepirosodhat az arcunk. Rendszeresen felbukkanó „bőrhibának” számítanak még a fibrómák, amik a kötőszövet nyeles növedékei. Ezek a kitüremkedések könnyen eltávolíthatóak lézerrel, aki viszont az otthoni megoldások híve, az egyszerűen lószőrrel kösse el a fibrómákat.

– Bőrünk velünk öregszik, és ezt a folyamatot elkerülni nem, csak elfogadni tudjuk. Ellenben rengeteget tehetünk az életünk folyamán a védelméért, a táplálkozáson át a megfelelő készítmények használatáig. Ne csüggedjünk, mert a szépség nem a külcsínen múlik. Ha nekem nem is, de Coco Chanelnek higgyük el: „Negyven után már senki se fiatal, de ellenállhatatlan élete végéig maradhat.” – mondta.

GE
hirdetés