Bőséges szaporulat volt az idén a Nyíregyházi Állatparkban

Akt.:
Nyíregyháza, 2013. március 27. Sabatini, a 25 éves borneói orangután (Pongo pygmaeus) anya ölében tartja tizenkét napos kölykét a Nyíregyházi Állatpark indonéz házában, a Zöld Piramisban 2013. március 27-én. A természetben a borneói orangutánok a veszélyeztetett fajok közé tartoznak, egyedszámuk csökkenésének legnagyobb oka élőhelyük, az esőerdők irtása.
Nyíregyháza, 2013. március 27. Sabatini, a 25 éves borneói orangután (Pongo pygmaeus) anya ölében tartja tizenkét napos kölykét a Nyíregyházi Állatpark indonéz házában, a Zöld Piramisban 2013. március 27-én. A természetben a borneói orangutánok a veszélyeztetett fajok közé tartoznak, egyedszámuk csökkenésének legnagyobb oka élőhelyük, az esőerdők irtása. - © MTI Fotó: Balázs Attila
Nyíregyháza, 2013. december 4., szerda (MTI) – Bőséges szaporulat volt az idén a Nyíregyházi Állatparkban, ahol 63 fajnak 250 utódja született.

Révészné Petró Zsuzsa, a nyírségi állatkert szóvivője, osztályvezetője szerdán az MTI-nek elmondta: számos ritka, veszélyeztetett állat- és madárfajnak is lett utóda az intézményben.

Három fiókát költött például a világ egyik legritkább és rendkívüli mértékben veszélyeztetett madara, a bali seregély az állatparkban. A szinte teljesen fehér tollú, arcrészénél élénkék színű, sötétbarna szemű madár Bali szigetének endemikus faja, csak ott fordul elő, a szabad természetben már csak 80-100 egyed él belőle.

makiSárgaszakállas makik | Fotó: SóstóZoo

 

Igazi különlegesség volt, hogy Magyarországon, a Nyíregyházi Állatparkban született először borneói orángutánbébi is az idén. A hosszú vörös szőrű, hatalmas karú majomfaj Ruti névre keresztelt utóda március 15-én látta meg a napvilágot az intézmény Ázsia-házában, a Zöld piramisban.

gerezaÚjabb gereza bébi született a Nyíregyházi Állatparkban | Fotó: Soós Noémi

 

Egy másik majomfajnak, a zászlósfarkú gerezának szintén születtek utódai. A ritka fajt száz évvel ezelőtt a kipusztulás fenyegette, mivel a különleges bundája miatt vadásztak rá. Az idén az európai állatkertekben 15 gereza jött világra, s abból kettő Nyíregyházán.

tigrincs2Pamir, a nyolcéves szibériai tigris (Panthera tigris altaica) fekszik egyik háromnapos kölyke mellett a Nyíregyházi Állatparkban 2013. május 15-én |  MTI Fotó: Balázs Attila

 

A nyírségi nagyvárosban található az ország legnagyobb állatkerti nagymacskagyűjteménye, amely az idén ugyancsak rendkívül ritka perzsiai párduc- és afrikai leopárdbébikkel, valamint szibériai tigrisekkel szaporodott.

koronasdaru-600x400Koronásdaru-fiókák keltek ki a Nyíregyházi Állatparkban | Fotó: SóstóZoo

 

A patás állatok állománya pedig szintén kuriózumnak számító fekete lóantilop és nyársas antilopborjúval növekedett. A nyírségi zoo-ban fehér farkaskölykök is születtek 2013-ban.

A madarak akárcsak tavaly, most is hatalmas szaporulattal gazdagították a szárnyasok állományát. A különlegességnek számító koronásdarvak és kakaduk is költöttek, s a kis katonaarapárnak szintén lett utódja. A több éve Nyíregyházán élő madárpár a papagájfélék családjához tartozik, természetes élőhelye Mexikóban és Dél-Amerikában található. A 70 centiméter hosszú madár zöld alapszínű, szárnyai kékek, homloka pedig skarlátvörös.

zebraGrévy-zebrák érkeztek az Állatparkba | Fotó: Sipeki Péter

 

Révészné Petró Zsuzsa kiemelte: az állatcsöppségek jó része az Európai Fajmegőrzési és Törzskönyvi programban Nyíregyházára kihelyezett szülőállatok utódjai.

A bőséges szaporulatot a szóvivő azzal magyarázta, hogy igyekeznek a legoptimálisabb, a természetes élőhelyhez legjobban hasonlító körülményeket teremteni az állatoknak és a madarakban a Sóstói-erdőben lévő intézményben. Kiemelte továbbá a gondozók odaadó munkáját is, amelyről az európai fajmegőrzési programot irányító szakemberek rendre elismerően szólnak.

– MTI – 
hirdetés