Bosszúból felgyújtotta egy szórakozóhely ajtaját az ittas férfi Nyíregyházán

Akt.:
Bosszúból felgyújtotta egy szórakozóhely ajtaját az ittas férfi Nyíregyházán
© Fotó: KM-archív
Nyíregyháza – A törvényszék 2 év börtönbüntetésre ítélte a gyújtogatót, 3 év próbaidőre felfüggesztve.

Három évvel ezelőtt az egyik belvárosi pubban egy férfi gyúlékony anyaggal lelocsolta a bejárati ajtót és a környékét, majd felgyújtotta azt.

– A Nyíregyházi Törvényszék elsőfokú tanácsa szerdán nem jogerős ítéletével közveszélyokozás bűntettében mondta ki a vádlott bűnösségét, és végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett 2 év börtönbüntetésre ítélte. A bíróság elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét – tájékoztatta lapunkat dr. Toma Attila.

Benzint és gyújtót vett

A Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője közölte: a tényállás szerint a vádlott 2013. május 5-ére virradó éjszaka Nyíregyháza több szórakozóhelyén fogyasztott alkoholt, majd a Búza téren lévő pubba is bement. A pultos kiszolgálta, annak ellenére, hogy a férfi ittas volt. Ma már tisztázatlan okból nézeteltérés alakult ki közöttük, mely odáig fajult, hogy a pultos kilökdöste a vádlottat a szórakozóhelyről, amit a férfi nagyon sérelmezett. A közelben lévő benzinkúthoz ment, ahol egy öngyújtót, és a szeméttárolóban talált 1,5 literes ásványvizes flakonba 1 liter benzint vásárolt, majd hajnali 4 óra körül visszament a szórakozóhelyre. A pultos, látva a vádlottnál lévő benzines flakont, ismét kilökdöste. Ekkor a férfi a szórakozóhely külső, félig nyitva lévő ajtajának külső faborítására locsolta a benzint és meggyújtotta – így akarta megbosszulni az alkalmazott viselkedését. – A bíróság indokolása szerint az őt ért sérelem miatt az ittas vádlott tudata annyira beszűkült, hogy nem foglalkozott azzal, mi lehet a tette következménye – folytatta a szóvivő.

– Szerette volna látni, hogy viselkedik a pultos az ajtó meggyújtása után, ezért a szórakozóhely közelében lévő söröző külső teraszáról nézte a tüzet és következményeit. Amikor a pultos látta, hogy füstöl az ajtó, megpróbálta vízzel eloltani, de nem járt eredménnyel, ezért értesítette a tűzoltóságot, és felszólította a vendégeket, hogy azonnal hagyják el a szórakozóhelyet.

Az ügyész fellebbezett

Az ügyészség a vádlottat különös kegyetlenséggel, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolta, azonban a bíróság azt állapította meg, hogy a vádlottnak nem állt szándékában e bűncselekmény kísérletének a megvalósítása sem. A törvényszék szerint a vádlott csak bosszút akart állni az őt megalázó pultoson, ezért akart neki kellemetlenséget okozni.

– A bíróság a büntetés kiszabásaikor súlyosító körülményként értékelte a vádlott elkövette bűncselekmények elszaporodását, míg enyhítő körülményként a vádlott büntetlen előéletét, őszinte beismerő vallomását, megbánó magatartását, valamint az időmúlást – közölte dr. Toma Attila, és hozzátette: az ítélet ellen az ügyész jelentett be fellebbezést.

KM


A térfigyelők látókörében gyújtogatott

Nyíregyháza – Még sok vendég volt a szórakozóhelyen, amikor szétlocsolta a támadó a gyúlékony anyagot Nyíregyházán.
hirdetés