Helyi közélet

2016.03.07. 19:29

Támogatás hadiárváknak

Nyíregyháza - Természetesen a kérelmezőnek az ellátásra való jogosultságát okiratokkal kell igazolnia.

Nyíregyháza - Természetesen a kérelmezőnek az ellátásra való jogosultságát okiratokkal kell igazolnia.

Bár a II. világháború már több évtizede befejeződött, a vele járó tragédia napjainkra is hatással van, hiszen élnek még köztünk hadiárvák, hadigyámoltak. Az állam gondoskodik róluk, így hadigondozási igényjogosultságra adhatnak be kérelmet, amit a hadigondozott lakóhelye szerint illetékes járási hivatalnál formanyomtatványon lehet benyújtani.

Megszüntetés, szüneteltetés

Mint a kormányhivatal lapunkhoz küldött közleményéből kiderül, a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény alapján havi rendszeres járadék illeti meg azokat a volt hadiárvákat, volt hadigyámoltakat, akiknek az igényük 1949. január 1-je előtti tragédián alapul, de pénzellátásukat a 16. életév betöltése miatt vagy politikai okból megszüntették, politikai okból szüneteltették, illetve kérelmüket politikai okból elutasították. Azok is igényelhetnek, akik korábban soha nem adtak be kérelmet politikai okok miatt.

Természetesen a kérelmezőnek az ellátásra való jogosultságát okiratokkal kell igazolnia. A jogszabály a kérelem benyújtására a katonai szolgálat következtében meghalt, illetve hadirokkanttá vált szülő gyermekét jogosítja fel.

A szülő-gyermek közötti egyenesági kapcsolat igazolására születési anyakönyvi kivonatot kell csatolni.

A volt hadiárváknak hitelt érdemlően kell bizonyítaniuk, hogy az elvesztett szülő halálát a háborús esemény okozta. A halál okát hivatalos hatósági értesítővel, hatósági bizonyítvánnyal, holttá-nyilvánító bírósági végzéssel lehet igazolni.

Hatósági igazolások

Volt hadigyámolt személynek az tekinthető, akit szülője hadirokkantsága miatt hadigyámoltként hadigondozásba vettek, vagy aki okirattal bizonyítja, hogy valamelyik ellátás iránti igénye fennállt.

A szülő hadirokkantságát katonai (pl: katonakönyv), kórházi iratokkal, hatósági igazolásokkal, vagy más hitelt érdemlő módon lehet bizonyítani.

Határozatot hoznak

Ha az igénylő megfelel a feltételeknek, akkor a járási hivatal határozatban rendelkezik a volt hadiárva, volt hadigyámolt jogosultságának megállapításáról, a járadék összegéről. A járadék az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 30%-a (2016-ban 8550 Ft). Amennyiben a benyújtott kérelem hiányos, és a jogosultságot alátámasztó dokumentumok más szervtől, hatóságtól nem szerezhetőek be, úgy a járási hivatal nem tudja elfogadni a kérelmet.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában