Botrány a szakolyi testületi ülésen

Több szempontból is botrány övezi az egyik dél-nyírségi település, Szakoly 2010. évi költségvetésének elfogadását.

16:58: Megkérdeztünk két önkormányzati képviselőt, hogyan látják az újabb botrányt:

Kerecsen József önkormányzati képviselő részt vett április 1-jén az ülésen, aztán látta a nyilvános felvételt a falutévében s megnézte az abból készített válogatást a videómegosztón is.

– Képviselőtársaimtól hallottam először az internetre feltett videóról, miközben már az egész falu erről beszélt. Vagyis nem tőlem tudták meg az emberek, így dr. Nánássy Elek állítása nem igaz. A videót még aznap este megnéztem, s bejegyeztem a blogra, hogy szerintem hűen tükrözi a szakolyi valóságot. Ezt az állításomat továbbra is vállalom. A testületi ülés előtt többször kértünk rendőri segítséget, mert az előző ülésekből várható volt, hog elharapóznak az indulatok. Mint utólag megtudtam, volt néhány rendőr a faluban, de az ülés helyszínén egy sem. Véleményem szerint meg volt szervezve a cigány lakosság részvétele. Viselkedésükkel, magatartásukkal nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy végül elfogadtuk a költségvetést. Ami hangulat ott volt, abban nem lehetett gondolkodni, normális munkát végezni. Ennek az egész ügynek vannak felelősei. Másnap bejelentést tettünk a nyírbátori ügyészségen, s csatoltuk az ülésen készített videót is. Az ügyészségtől visszajelzést kaptunk, hogy nyomozást indítanak csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak tárgyában. Április 1-jén szóba került az is, hogy három hét múlva visszatérünk a módosító javaslatokra, azonban április 22-én végül érdemben nem tudtunk dönteni.

Diószeghy Elemér, a szakolyi képviselők rangidőse a következőket mondta az üggyel kapcsolatban:

– Nemcsak a cigányok hangoskodtak április 1-jén a költségvetés elfogadásakor a testületi ülésen. Aki megnézi videót, az láthatja, hogy mi is történt ott valójában. Hogy ki tette fel az internetre, azt nem tudom. Szerintem a videó felvételei önmagukért beszélnek…

15:47: Feljelentés a „cigányterror” szó miatt

A szakolyi CKÖ elnöke szerint a nyilvánosságra hozott videó címében lévő szó alkalmas uszításra, gyűlöletkeltésre.

Ismét botránytól hangos a különben csendes kis nyírségi település, Szakoly. Április 2-án azt írtuk a községgel kapcsolatban, hogy az önkormányzat az utolsó pillanatban, több hetes késéssel végre elfogadta előző nap a 2010-es költségvetést a lakosság nagy örömére. A késésre egyébként azért került sor, mert a képviselő-testület vagy nem jelent meg kellő számban vagy levették a napirendről. Csakhogy pár nap múlva erről a testületi ülésről “Költségvetés cigányterror hatására Szakolyban” címmel közel 10 perces összevágott összállítás jelent meg az egyik legnagyobb videómegosztó portálon, s a címben szereplő “cigányterror” kifejezés ismét felkorbácsolta a már látszólag lenyugodott indulatokat.

– Először a szakolyi Fidesz blogján, KerecsenJoe nevével jegyzett írásban figyeltek fel az emberek az internetre felöltött videóra, s a címével együtt futótűzként terjedt a híre a faluban. A címe mindenkit felháborított, mert a költségvetés elfogadásakor nem volt fenyegetés, nem volt erőszak – mondta el érdeklődésünkre dr. Nánássy Elek, a település jegyzője. – A képviselőknek korábban volt ellenvetésük, de végül a képviselők többsége kompromisszumot kötött az alpolgármesterrel, hogy egy későbbi ülésen tárgyalnak a módosító javaslatokról. A testületi ülésen sok helybeli vett részt, s bizony a hangulat feszült volt, hiszen az emberek fizetése, a rászorulók segélye függött attól, lesz-e költségvetés. A bizonytalanság felháborította a lakosságot. Voltak indulatos bekiabálások, amelyek teljesen érthetők, hiszen a testületnek a költségvetést március 17. előtt el kellett volna elfogadnia.

Horváth Zoltán, a szakolyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke is megdöbbenéssel értesült arról, milyen címmel jelent meg a videó.

– Egy szavunk nem lenne, ha a címben az szerepel, hogy a “nép hatására”. Nemcsak a romák voltak felháborodva, hanem a nem romák is. Felháborodásuk jogos volt, hiszen húsvét előtt mindenkinek kellett a pénz. Szakolyban mindig békességben éltek a romák és nem romák, ezért már az első pillanatban megfogalmazódott bennem, hogy feljelentést teszünk ismeretlen személyek ellen uszítás, gyűlöletkeltés vádjával. A feljelentést – amelyet közel háromszázan, nem romák és romák egyaránt aláírtak – szerdán a jegyző úrral bevittem a nyírbátori ügyészségre.

Pásztor Sándor alpolgármester szerint csúsztatás az összevágott videó:

– A video egyoldalúan megvágott anyag, nem tartalmazza azt a tájékoztatást, melyben elhangzik, hogy korábban hány alkalommal hívta össze Szűcs Gabriella polgármester, valamint én a képviselő-testületi ülést a költségvetési rendelet elfogadása érdekében. A képviselő-testület tagjai nem voltak hajlandóak tárgyalni, vagy el sem jöttek képviselő-testületi ülésre a költségvetési rendelet kapcsán. A képviselő-testület tagjai egyetlen határidőt sem tartottak be. Amennyiben a felvételen látható ülésen nincs elfogadott költségvetési rendelet, úgy sem munkabérek, sem segélyek kifizetésére nem lett volna lehetőség. Ezért érthető a lakosság felháborodása.

Az ülésen kompromisszum született, hogy 2010. április 22-én a képviselő-testület tárgyalja a módosító javaslatokat, mely szintén hiányzik a videoanyagból. A költségvetési rendelet tervezet hiánya nem nagyobb, mint más hasonló településeken. A tervezett hiány egy részét az állam kiegészíti, az úgynevezett ÖNHIKI támogatása révén. A működési hiány kb. 150 millió forint, mely az önkormányzatok alulfinanszírozottsága miatt van és azért is, mert a képviselő-testület korábban egyes, a hiányt csökkentő javaslatokat nem volt hajlandó elfogadni.

Megkérdeztünk önkormányzati képviselőket is, hamarosan az ő véleményüket is olvashatják a SZON-on.

10:27: A rendkívüli, egyébként nyilvános testületi ülésen jelentős számban képviseltette magát a helyi lakosság is: az eseményeket eleinte csöndben figyelők a költségvetési vita során egyre indulatosabb bekiabálással adtak hangot véleményüknek, majd tumultus jelenetek is következtek.

Nézze meg a botrányos videót!

Az eseményekről egy tíz perces összefoglalót valaki feltöltött a legnagyobb videomegosztó portálra „Költségvetés cigányterror hatására Szakolyban” címmel. E cím ellen fellépett a helyi cigánykisebbségi önkormányzat a lakossággal együtt, a tiltakozó nyilatkozatot a lakosságból 300 írták alá. A CKÖ elnöke a jegyzővel együtt szerdán bevitte a feljelentést a nyírbátori ügyészségre, amelyben feljelentést tettek ismeretlen személy ellen, hivatkozva arra, hogy a videóanyag címe gyűlöletkeltésre, uszításra alkalmas.

A mai napon utánajárunk annak, hogy valójában mi s hogyan történt, valóban valamilyen nyomás alatt fogadta el végül a testület (az előzetes értesülésünk szerint százmilliós nagyságrendű hiánnyal tervezett) költségvetést.
– KM –
hirdetés