Bőven kínál olvasnivalót a Szemle újabb száma

Már a borító is szemet gyönyörködtető
Már a borító is szemet gyönyörködtető
Nyíregyháza – Kósa Ferenc filmrendező immár 80 éves lett – a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle most megjelent 2017/3. száma több írással is tiszteleg a Nyíregyházán született filmrendező közelgő születésnapja alkalmából.

Kósa Ferenc, a Magyar Mozgókép Mestere, cannes-i nagydíjas, Kossuth- és Príma Primissima-díjas, a Kölcsey Társaság díjának idei kitüntetettje.

A Helytörténet rovatban Holmár Zoltán a vívósport nyíregyházi fél évszázadát idézi fel, az 1892–1942 közötti évekből. Neves mesterekről, híres párbajokról, és a Nyíregyházi Torna- és Vívó Egyesület (NyTVE) mindennapjairól szól az írás. A továbbiakban Babosi László Ratkó József és az olvasótábori mozgalom kapcsolatát elemzi. A szerző érdekes történeti adalékokat is megír az 1972–89 közötti évekből. Szabó Sándor gitárművész-zeneszerző írását a jazzkedvelőknek ajánljuk. A modern kor nagy felfedezése az improvizáció címmel írt tanulmányt. A Szemle Oláh András verseit abból az alkalomból közli, hogy a Mátészalkán élő költő Ady Endre-díjat vett át Érmindszenten.

KM

Címkék: ,hirdetés