Bírák találkozója Nyíregyházán

Bírák találkozója Nyíregyházán
Az ítélőtáblák és a megyei bíróságok elnökeinek két napos nyíregyházi országos találkozóján vett részt Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országás Igazságszolgáltatási Tanács elnöke.

Ez alkalomból tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a tanácskozáson a bíróságok működésének tapasztalatait, az ítélkezés során felmerülő problémákat beszélték meg. Többek között szó esett arról, hogy szükség lenne a bírói életpálya törvény megalkotására, ezzel az országos jogászkamara is egyetért, és az igazságügyi miniszter is támogatja a megvalósítást.

Előtérben a tanúgondozás

Az ítélőtáblák és megyei bíróságok elnökeinek nyíregyházi országos értekezletén beszámolt munkatársainak Lomnici Zoltán arról is, hogy részt vett George W. Bush amerikai elnök budapesti fogadásán, ahol maga az elnök vetette fel, miszerint célszerű lenne a magyar és az amerikai Szövetségi Legfelesőbb Bíróság elnökének találkozója. Ez azért is lenne indokolt, mert az amerikai legfelsőbb bíróság az emberi jogok terültén számos olyan döntést hozott, és mutatott fel eredményt, ami az egész világ jogfejlődésére hatással volt. Lomnici Zoltán úgy ítélte meg, hogy ezekre a tapasztalatokra a magyar igazságszolgáltatásnak is szüksége van.

A legfelsőbb bíróság elnöke elmondta még, hogy megállapodott a Magyar Ügyvédi kamara elnökével, s egyetértettek abban, hogy a két szerv együttműködést magasabb szintre kell emelni. Közös jogszabálytervezeteket hoznak létre és közös konferenciákat tartanak a jövőben.

Lomnici Zoltán beszélt a tanúgondozás bevezetésről, amely még kísérleti fázisban van, jelenleg a Somogy Megyei bíróságon működik. Ennek lényege, hogy van egy olyan személy a bíróságon, aki személyes kapcsolatot tart az ügyfelekkel és segít minden olyan kérdésben eligazodni, amire egy tanúnak feltétlenül szüksége van.

Többek között még abban is közreműködik, hogy a tárgyalás időpontjában a tanú kisgyermeke biztonságos helyen legyen. Nem utolsósorban fontosnak tartja Lomnici Zoltán, hogy nemzetközi szinten is elismerik a magyar igazságszolgáltatás eredményeit. Ezt igazolja, hogy nemrégiben már másodszor választották meg az Európai Unió Legfelsőbb Bírósági Elnökei Szervezetének alelnökévé.

– Fullajtár András –
hirdetés