Bírálják a távhőszolgáltatást

Továbbra sem tekinthetők hiteles mérőeszköznek a Nyitás Programban Nyíregyházán felszerelt úgynevezett költségosztók – állítja a Jogfosztottak Klubja.

– A Távhőtörvényben az áll, hogy a számlát átalány vagy mérés alapján lehet kiállítani, tehát nem lehet kirótt, becsült, számított vagy arányosított formában – magyarázza Groska Zoltán, a klub Nyírtávhő-szekciójának vezetője. – A Nyitás Program szerződésében az áll, hogy aki ragaszkodik a meglévő közüzemi szerződéséhez, és nem szerelteti fel a költségbecslőt – az eredetiben még nem költségosztónak nevezik –, annak a legnagyobb fajlagos hőfogyasztású lakás szerint állítják ki a számlát. Ez semmilyen összefüggésben nincs a valós fogyasztással, és retorzió jellege van azokkal szemben, akik ragaszkodnak az eredeti szerződéshez.

– A számított hőmennyiséget illetően már a számítás alapja is kifogásolható, mivel írásbeli felszólításunk ellenére a mai napig nem hozták tudomásunkra sem a mérési elvet, sem a leolvasott érték mértékegységét. A számlán fogyasztási egység megnevezés szerepel, ami értelmezhetetlen. Az önkormányzat és a Nyírtávhő még azt sem tudta megnevezni, hogy az árak kialakításánál melyik civil szervezettel működnek együtt – ezt ugyanis előírja a törvény.

Benyújtottunk mindkét helyre egy 12 pontból álló petíciót, de erre a mai napig nem kaptunk választ.

Legyen hozzáférhető!

A Jogfosztottak Klubja szerint egy tanúsítvány nem elegendő ahhoz, hogy a költségosztót mérésre használják. Tudomásuk szerint több európai országból kitiltották az eszközt. Az Országos Mérési Hivatal jegyzőkönyvének hozzáférhetőnek kellene lennie mindenki számára.

– Zajácz D. Zoltán –
hirdetés