Brexit – Az Európai Bankhatóság és az Európai Gyógyszerügynökség új székhelyének ajánlkozik Spanyolország

Madrid – Spanyolország új székhelyet kínál a Londonban működő Európai Bankhatóságnak (EBA) és az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) – jelentette be az ügyvezető spanyol miniszterelnök-helyettes a pénteki kormányülést követő sajtótájékoztatón Madridban.

Spanyolország az Egyesült Királyság uniós kilépése után nem csak ezeket az intézményeket fogadná be, hanem bármely nemzetközi bankot vagy pénzügyi vállalkozást, amely elhagyja a londoni Cityt – tette hozzá Soraya Sáenz de Santamaría.

Mint mondta, a spanyol ügyvezető kormány, a minisztériumok részvételével létrehozott egy munkacsoportot, amely azon dolgozik, hogy elősegítse Spanyolország jelöltségét.

Az unió tagállamaiban forgalmazható gyógyszerek jóváhagyásáért felelős gyógyszerügynökség (EMA) új székhelyhelyére több spanyol város, Barcelona és Málaga is pályázik.

Az egységes uniós pénzügyi piacot értékelő, a bankszabályozást egységes európai keretbe foglaló, és a pénzügyi rendszer gyenge pontjait feltárni hivatott bankhatóságnak Madrid lehetne az új otthona. Utóbbi lehetséges új székhelyeként már szóba került Párizs, Frankfurt és Milánó is.

– MTI –
hirdetés