Nagyvilág

2013.01.13. 16:28

Vitatott szentélybe látogatott a japán kormányfő

Tokió, 2013. január 13., vasárnap (MTI) - Látogatást tett a vitatott tokiói Meidzsi-szentélyben Abe Sindzó japán kormányfő vasárnap, amellyel megfigyelők szerint jobboldali szavazóbázisa felé tett gesztust.

Tokió, 2013. január 13., vasárnap (MTI) - Látogatást tett a vitatott tokiói Meidzsi-szentélyben Abe Sindzó japán kormányfő vasárnap, amellyel megfigyelők szerint jobboldali szavazóbázisa felé tett gesztust.

Ez volt az első miniszterelnöki látogatás a szigetország 19. század végi és 20. század eleji reformjaiért, és az azokat követő fegyverkezésért és területi hódításokért felelős Meidzsi császárnak emléket állító szentélyben 2007 óta, amikor szintén a nacionalista nézeteiről ismert Abe ment el az imahelyre, még előző kormányfősége során.Abe decemberi miniszterelnöki kinevezését megelőzően, még októberben meglátogatta a Jaszukuni-szentélyt is, amely a japán háborús halottaknak, köztük több elítélt háborús bűnösnek állít emléket. A környező országok a japán militarizmus jelképeként tekintenek a Jaszukunira, ezért Abe októberi vizitjét Kína és Dél-Korea heves tiltakozása követte.

Abe korábban közölte, hogy miniszterelnökként is el szeretne látogatni a Jaszukuni-szentélybe, és sajtójelentések szerint azt is fontolóra vette, hogy visszavonja azokat a korábbi állami nyilatkozatokat, amelyekben Japán bocsánatot kért háborús múltjáért a környező országoktól.

Vasárnap ugyanakkor megfigyelők szerint azért a kisebb indulatokat kiváltó Meidzsi-szentélybe ment el, hogy Peking és Szöul felingerlése nélkül tegyen gesztust jobboldali szavazói számára.

A Meidzsi-szentélyt 2009-ben Hillary Clinton amerikai, 2010-ben pedig Guido Westerwelle német külügyminiszter is meglátogatta.

Habár Japán Meidzsi császár alatt kezdte meg területi terjeszkedését a 19. és a 20. század fordulóján a Kína és Oroszország ellen folytatott háborúkkal és a Koreai-félsziget annektálásával, az uralkodóra Japánban és külföldön egyaránt a korábban a külvilágtól elzárkózó, feudális szigetország modernizálójaként és felemelőjeként tekintenek.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!