Brexit – Csalódásának adott hangot a cseh államfő

Prága – Csalódásának adott hangot Milos Zeman cseh államfő a brit népszavazás eredménye miatt, és úgy vélte, hogy annak Nagy-Britannia és Európa számára is következményei lesznek.

“Természetesen csalódott vagyok, mint sokan mások, akikben tudatosult, hogy milyen következményei lesznek ennek Nagy-Britannia és az Európai Unió számára is” – jelentette ki a cseh államfő pénteken egy internetes televíziónak adott interjúban.

“Az első elemzések azt mutatják, hogy a brit választók mérsékelt többségének döntése mögött a migráció kiváltotta aggodalmakat kell keresni” – mutatott rá Milos Zeman.

A cseh államfő szerint a brit népszavazás eredményének negatív hatása lesz az Európai Unióra, mert a Franciaország-Németország tengelyt már nem fogja ellensúlyozni a brit befolyás, ennek következtében pedig rosszabbodik a gazdasági helyzet. “Az Európai Bizottságnak – mivel a brit döntésben az Európai Bizottság nagyon alacsony hatékonyságú működése is közrejátszott, beleértve a migrációs válsághoz való hozzáállást – most kissé szabadabb lesz a keze” – vélekedett az elnök.

Milos Zeman úgy látja, hogy Csehország veszíteni fog Nagy-Britannia távozásával az EU-ból. “A piac minden szűkülése természetesen a gazdasági feltételek rosszabbodását hozza magával” – jelentette ki Zeman. Felhívta a figyelmet arra, hogy a cseh export több mint 80 százaléka jelenleg az Európai Unióba irányul, amely a brit piac elvesztésével kisebb lesz.

– MTI –

Címkék: , ,hirdetés