Brexit – Európai Bizottság: rendezetlen kilépés esetén azonnal újraindul a vámellenőrzés

Brexit – Európai Bizottság: rendezetlen kilépés esetén azonnal újraindul a vámellenőrzés
© Illusztráció: Napi.hu
Brüsszel – Azonnal újraindulnak a vámellenőrzések az Egyesült Királyságból érkező áruk esetében, amelyek után áfát is kell majd fizetni, amennyiben a szigetország rendezetlen módon távozik az Európai Unióból – figyelmeztetett szerdán az Európai Bizottság.


“Az EU vámkódexe vonatkozna minden olyan termékre, amely az Egyesült Királyságból érkezik” – mondta Pierre Moscovici uniós gazdasági biztos. “Kemény Brexit esetén új vámellenőrzéseket kellene bevezetni (…) Ez nem jelenti azt, hogy módszeresen minden egyes teherautót átvizsgálnánk. Kockázatelemzési alapon végeznénk ellenőrzéseket” – mondta. Moscovici reményét fejezte ki, hogy a megállapodás nélküli brit kilépés még elkerülhető, de aláhúzta, hogy az EU kész szembenézni ezzel a kihívással.

Közleményében a brüsszeli testület leszögezte: sajnálják, de tiszteletben tartják az Egyesült Királyság döntését a távozásról, a megkötött, de a brit parlament alsóháza által már többször elutasított kiválási szerződés pedig továbbra is a lehető legjobb megoldásnak számít. Mint írták, a jelenlegi állás szerint a szigetország április 12-én rendezetlenül fog kilépni, s az ezen forgatókönyv okozta károkat nem lehetséges csillapítani, de a felkészülési munka során megtették, amit lehetett.

Szerdán az uniós társjogalkotó szervek – az Európai Parlament és a tagállami kormányok tanácsa – előzetes megállapodást fogadtak el, amelynek értelmében a brit állampolgárok a kiválás után is vízummentesen tartózkodhatnának félévente legfeljebb 90 napot a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetben, amennyiben teljesül a kölcsönösség előfeltétele minden tagállam vonatkozásában. Az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága (LIBE), valamint a tagországok uniós nagykövetei által már megszavazott egyezség végső jóváhagyása a napokban várható.

– MTI –
hirdetés