Hajdú-Bihar

2012.12.13. 08:14

Szűkítés

Tegyük fel egy idegen bolygóról csöppentem ide, kellős közepébe az államilag támogatott felsőoktatást érintő keretszűkítés miatti perpatvarba, melyhez csak két adalékot találtam. A mostanit, a drasztikus csökkentésről szólót, illetve egy korábbi polémia lenyomatát arról, hogy miért kell diplomás utcaseprőket képezni? Égerházi Péter jegyzete

Tegyük fel egy idegen bolygóról csöppentem ide, kellős közepébe az államilag támogatott felsőoktatást érintő keretszűkítés miatti perpatvarba, melyhez csak két adalékot találtam. A mostanit, a drasztikus csökkentésről szólót, illetve egy korábbi polémia lenyomatát arról, hogy miért kell diplomás utcaseprőket képezni? Égerházi Péter jegyzeteIgencsak zavarba lennék az ok okozat keresése közben. S ez már megint olyan magyaros: a ló (elvégre lovas nemzet lennénk) túloldalára estünk, vagyis esett a kormány megint.

Reformra, vagy inkább maradjunk a változtatásnál, szükség volt, ez kétségtelen, de ilyen mértékű nem járhatott más eredménnyel, mint amit jelenleg tükröznek a nagyobb egyetemek. Budapest, Szeged, Miskolc és persze Debrecen, a felsőoktatásba vágyok számára népszerű helyek. Talán éppen itt kellene keresni a megoldást, mert ezekben az intézményekben olyan a színvonal, ami nem indokolja a hallgatói létszám visszaszorítását, de lennének „kilövésre” ítélt helyek, ahová a felvételizők „salakja” is bejuthat az alacsony felvételi ponthatár miatt. Talán ezt a felhígulást kellene visszafordítani a minőség irányába az összes férőhelyek csökkentésével. Ehhez arányosan szűkíteni az államilag támogatott helyeket, melyeknél az eddiginél nagyobb súllyal esne latba a felvételiző anyagi helyzete. Mert a tudás nem mérhető pénzben, csak ha pallérozzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!