Brexit – „Mind gazdasági, mind politikai befolyását gyengíti ez a kiválás”

Brexit – „Mind gazdasági, mind politikai befolyását gyengíti ez a kiválás”
© Fotó: AFP
Nyíregyháza – Munkahelyek ezrei szűnhetnek meg az európai gazdasági piac előnyeinek elvesztése miatt.

A brit lakosság úgy döntött a csütörtöki népszavazáson, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.
Arra kértük dr. Fazekas Sándor közgazdászt, hogy értékelje ezt a lakossági döntést.

Hátrányok, előnyök

– Komoly történelmi háttere van annak, hogy a többség Anglia kilépése mellett voksolt. Ez a háttér gyökeredzik a lakosság többségének erős nemzeti identitásában, a függetlensége megőrzésében, valamint heterogén-polarizált társadalmában – magyarázta a szakember. – A britek mindig is vonakodó magatartást tanúsítottak az unió integrációs törekvéseivel szemben, lassan, különböző feltételekkel alkalmazkodtak hozzá. Magatartásukat befolyásolta a nemzeti érdekeik elsődlegessége, szuverenitásuk megtartásának igénye, nagyhatalmi múltjuk, erős transzatlanti kötődésük. Nem vezették be az unió egységes valutáját, az eurót sem.

Most a 43 éves uniós tagságuk megszüntetésére szavaztak, amely mindenkit meglepett, mivel több a hátránya, mint az előnye.

– Az Európai Unió egyik legerősebb gazdasággal bíró tagját veszítette el, aki ellensúly szerepet töltött be a központosítási törekvésekkel szemben. Mind gazdasági, mind politikai befolyását gyengíti ez a kiválás. Valószínűsíthető, hogy az árfolyamokra is kedvezőtlen hatással lesz. London pénzügyi szuper-nagyhatalom, nemzetközi pénzügyi központ. A kilépéssel szerepe csökkenhet, bankok zárhatnak be, erősítve ezzel a frankfurti pénzügyi központot.

Vízumkötelessé válunk?

Munkahelyek ezrei szűnhetnek meg az európai gazdasági piac előnyeinek elvesztése miatt. Az adómentes import-export megszűnése visszavetheti a befektetéseket is – folytatta dr. Fazekas Sándor. – Más kilépési-munkavállalási feltételek lesznek, mivel megszűnik a szabad munkavállalási jog. Kaphatnak-e munkavállalási engedélyt a kint dolgozó honfitársaink, avagy mi is vízumkötelessé válunk? Mivel Angliának szüksége van a kelet-európai munkavállalókra, reméljük, találnak megoldást erre a problémára. Sorolhatnánk a hátrányokat még tovább, a kérdés, hogy vajon kinek milyen előnye származhat e nagy horderejű döntésből – tette hozzá a közgazdász.

KM-GB
hirdetés