Brexit – Szlovén miniszterelnök: a britek döntése bizonytalanságot okoz az EU-ban

Zágráb, Ljubljana – A brit választópolgárok döntése rövid távon bizonytalanságot okozhat az Európai Unióban, kiváltképp a pénzpiacokon, másrészről viszont elősegíti az unió reformját, és tovább erősíti az integrációt – mondta Miro Cerar szlovén miniszterelnök pénteken, miután Nagy-Britannia előző nap népszavazáson úgy döntött, hogy kilép az Európai Unióból.

Hozzátette: “ez lehetővé teszi számunkra, hogy szembenézzünk a kor kihívásaival, szolidárisabban, nagyobb elszántsággal és szorosabb együttműködéssel álljunk az EU-hoz”.

Cerar úgy vélte: az uniót meg kell őrizni és tovább kell erősíteni, mint olyan közösséget, amely támogatja a békét, az együttműködést, a szabadságot és a biztonságot.

Szlovénia továbbra is az EU megerősítése mellett áll ki – mondta, majd hozzátette, hogy a Brexit nem lesz negatív hatással Szlovéniára.

Karl Erjavec külügyminiszter sajnálatát fejezte ki, hogy a britek többsége az EU elhagyása mellett tette le voksát, ami szerinte Nagy-Britannia és az EU számára is megpróbáltatásokat hoz.

Milan Brglez házelnök a sajtónak úgy nyilatkozott: tiszteletben tartja a britek döntését, de szerinte az Egyesült Királyság a Brexittel “nehéz és göröngyös utat” választott, amiben az EU is osztozni fog vele.

“Úgy vélem, hogy az EU minden európai ország számára az egyetlen út, a demokrácia, a béke, a jogállamiság, a gazdasági fejlődés és a jólét útja” – hangsúlyozta a házelnök.

A szlovén ellenzéki jobbközép pártok szerint a brit népszavazás eredménye Nagy-Britannia kudarca, de Brüsszelé is, a Brexit következményei pedig nagyobb hatással lesznek az Egyesült Királyságra, mint a kontinensre.
Ivo Vajgl európai parlamenti képviselő, egykori külügyminiszter úgy ítélte meg, hogy a Brexit annak a következménye, ahogyan a brit EU-képviselők az unióhoz viszonyultak.

“Saját karrierjüket mindig arra építették, hogy hangsúlyozzák sajátosságukat és fenntartsák státusukat, amely Nagy-Britannia számára lehetővé tette, hogy egyik lábbal az EU-ban, a másikkal pedig azon kívül álljon” – szögezte le Vajgl.

– MTI –
hirdetés