Helyi közélet

2013.04.05. 12:22

Komplex telep-program indult Gávavencsellőn

Gávavencsellő - Kilencven főt vonnak be a gávavencsellői projektbe, ahol a szemléletformálás a cél.

Gávavencsellő - Kilencven főt vonnak be a gávavencsellői projektbe, ahol a szemléletformálás a cél.

Több mint 135 millió forint uniós támogatást nyert el Gávavencsellő önkormányzata a mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű, alacsony iskolai végzettségű, szociális és anyagi gondokkal küzdő lakosok felzárkóztatása. A cél a szemléletformálás, a komplex, egymásra épülő szolgáltatásfejlesztési elemek alkalmazása a helyi közösség aktív részvételével. A projekt a település két, egymástól elkülönülő szegregátumában élő, hátrányos helyzetű, alacsony iskolai végzettségű, szociális és anyagi problémákkal küzdő lakosság fejlesztésére irányul.

A Komplex telep-program nyitórendezvényét is természetesen Gávavencsellőn rendezték meg. A projekt megvalósításában konzorciumi partnerként részt vesz a Türr István Képző és Kutató Intézet, a Gávavencsellői Görög Katolikus Egyházközség, a Rakovszky Sámuel Általános Iskoláért Alapítvány, valamint a Szociális Szolgáltató Központ. Együttműködő partner az Országos Roma Önkormányzat, melynek kijelölt megyei kapcsolattartója Lakatos István.

A 28 hónapos program során a szegregátumok területén kialakítanak két úgynevezett Csillagpont-szolgáltatóházat, ahol settlement típusú szociális munka vár a célcsoportra. A XIX. század végén Londonban Samuel Barnett és felesége otthonaikban szegényeket látogattak, „barátságos látogatók” voltak. Úgy gondolták, adományok helyett segítséget kell kapniuk, mely által megszervezhetik életüket úgy, hogy maguk jussanak hozzá a javakhoz. Cél volt képzést, munkalehetőséget biztosítani alamizsna helyett. Egyetemi telepet hoztak létre, ahol az egyetemisták beköltözhettek a szegények közé, taníthatták őket és tanulhattak tőlük, elindult a settlement (letelepedés, berendezkedés) mozgalom. A társadalmi egyenlőtlenségek mérséklésére és a felsőbb rétegek szemének felnyitására törekedtek.

Visszatérve a gávavencsellői projektre: összesen 90 főt vonnak be. A komplex fejlesztési program a családokra koncentrálva éri el tervezett célját. Az alábbi képzéseket indítják el: mezőgazdasági gazdaasszony (13 fő), kerti munkás (13), betanított kőműves és festő (13), építészeti képzések, gipszkarton szerelő (26). A szakmai képzések mellett foglalkoztathatóságot javító, a munkaerő-piaci integrációt segítő tréningek nyújtanak kitörési lehetőséget a célcsoport számára a jelenlegi helyzetükből.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában