Brüsszeli merényletek – Avramopulosz: fel kell gyorsítani a külső határok védelmét

Akt.:
Brüsszel – A nyilatkozatokat tetteknek kell követniük, felgyorsítva a külső határok védelméről szóló megegyezésben foglaltak megvalósítását. Erre szólította fel az uniós tagországokat Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottságnak a migrációs politikáért felelős tagja az uniós bel- és igazságügyi miniszterek brüsszeli rendkívüli ülését követően, csütörtökön.

Hozzátette: elengedhetetlen része a terrorizmus elleni közdelemnek a külső határvédelem, amelyet a hatékonyság érdekében ki kell terjeszteni a schengeni övezet állampolgáraira is.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke a kedden, Brüsszelben elkövetett terrortámadásokra utalva kifejtette, hogy azok újabb okot adnak arra, hogy az uniós tagországok még jobban együttműködjenek.

Thomas de Maiziere német belügyminiszter az ülést követően kijelentette: “le kell vonnunk a követkeltéseket” a keddi merényletek nyomán.

Véleménye szerint legfontosabb lépés az lenne, ha sikerülne összehangolni a tagországok szakszolgálatainak munkáját és teljes körűen megosztani a rendelkezésre álló információkat.

Elmondása szerint az uniós miniszterek az együttműködési képesség javítását hangsúlyozták az utazásokkal kapcsolatos mozgások nyomon követésében is, valamint a hatékony kockázatelemzést a közlekedési rendszert érintő fenyegetések elhárítása érdekében.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter véleménye szerint a schengeni információs rendszert (SIS) azonos módon működtetni valamennyi uniós országban, “mivel ebben a pillanatban nem ez a helyzet” – fogalmazott.

Elmondta: az uniós politikusok sürgették az utas-nyilvántartási adatállományra (PNR) vonatkozó brüsszeli javaslat mielőbbi elfogadását, majd annak tagállami bevezetését a legrövidebb határidővel, ami a terrorizmus elleni küzdelem egyik alapvető eszköze lehet.

– MTI –
hirdetés