Brüsszeli robbantások – Elítélték az egyik brüsszeli öngyilkos merénylő fegyverszállítóit Belgiumban

Brüsszel – Szabadságvesztésre ítélte a brüsszeli büntetőbíróság kedden azt a négy fiatalembert, aki lőszerrel láttal el a brüsszeli metróban márciusban öngyilkos merényletet elkövető Khalid el-Bakraouit – közölte az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió kedden a honlapján.

A beszámoló szerint a négy fiatalembert többek között bűnszervezetben való részvétel és tiltott fegyverkereskedelem miatt ítélték el.

A bíróság szerint az AK-47-es gépkarabélyhoz való lőszerrel – amellyel ellátták a későbbi terroristát – ugyan nem tilos kereskedni, de az eladott mennyiség “rendkívül nagy volt.” A terrorszervezetben való részvétel vádját mind a négyük esetében ejtette a bíróság, bár megjegyezte, hogy az el-Bakraoui fivérek tevékenysége ismert volt a csoport vezetői előtt.

Mohamed B.-t három év és három hónap – ennek fele felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélték. Aboubaker O. három év – ennek fele felfüggesztett – szabadságvesztést kapott. Zoher E.H.-t három év, Yassine L.-t két év felfüggesztett szabadságvesztére ítélték.

Utóbbiak esetében a bíróság figyelembe vette, hogy nem ismerték személyesen a későbbi merénylőket (Khalidot, valamint fivérét, Ibrahim el-Bakraouit és Najim Laachraouit, ez utóbbiak a brüsszeli Zaventem repülőtéren követtek el öngyilkos robbantásos merényletet) és csak végrehajtói voltak Mohamed B. és Aboubaker O. utasításainak.
A bíróság feltételezi, hogy Khalid el-Bakraoui segített a tavaly novemberben Párizsban elkövetett támadások előkészítésében is – tette hozzá a hírportál.

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre terrortámadást, amelyben harmincketten meghaltak és 340-en megsérültek, köztük két magyar.

Tavaly november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, amelyekben 130 ember halt meg. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között.
Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

– MTI –
hirdetés