Brüsszelnek is üzent a megye

Akt.:
Nyíregyháza – Óvták az ünnepi hangulatot, de már a közelgő kampányidőszak felfűtöttsége is beszüremlett a megyei közgyűlésre.

Vitáktól sem mentes, maratoni – közel 6 órán át tartó – üléssel búcsúztatta az évet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés, s a 18 napirendi pontból álló tanácskozás közepette több olyan téma is terítékre került, amely mellett hosszasan elidőztek a nemes testület tagjai.

A napirendi javaslatok sorában ugyan csak 14-ként szerepelt, a csütörtöki évzáró megyei közgyűlésen elsőként ejtettek szót annak a támogató nyilatkozatnak a kiadásáról, amely az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyeréséhez segítheti hozzá Debrecen önkormányzatát. Az ülésen megjelent Komolay Szabolcs, a cívisváros kulturális, oktatási, szociális területekért felelős alpolgármestere elöljáróban elmondta, hogy Debrecen 2010-ben is pályázott a rangos cím elnyeréséért, de Pécs megelőzte, s most újult reményekkel vágnak bele a legújabb megmérettetésbe. A megyei képviselők szívét egyöntetűen a pályázó régióban gondolkodó tervei öntötték el melegséggel, amelyek Szabolcs-Szatmár-Bereg-, és Jász-Nagykun-Szolnok megyét is a pályázat haszonélvezőivé teszi, biztosítva, hogy a győztes kulturális főváros mellett bemutathassák értékeiket.

Az ülés egyik meghatározó mozzanata volt annak a határozatnak az elfogadása, amelyben a közgyűlés csatlakozott a Magyar Országgyűlés kedden elfogadott dekrétumához. Ebben a hazai törvényhozó hatalom az Európa Parlament korábban meghozott, a Soros-terv végrehajtására vonatkozó döntésével helyezkedett markánsan szembe, a közgyűlés pedig 10 pontban fogalmazta meg az álláspontját, alapvetően felháborítónak nevezve a parlamentáris testület nemzetállamokat büntető álláspontját, s határozottan elutasítva, hogy állandó betelepítéssel és az illegális bevándorlók kötelező kvóta szerinti szétosztásával változtassák meg visszafordíthatatlanul Európa jövőjét és kultúráját. A megyei közgyűlési patkó kormányzati oldalán ülők egyértelműen amellett tették le a voksaikat, hogy minden megyének állást kell foglalnia az Európa polgárait veszélyeztető döntésekkel szemben, míg ellenzéki oldalról elsősorban a határozat szövegezését helytelenítették.

KM-MJ
hirdetés