Helyi közélet

2014.12.30. 19:47

Visszatekintő - A tiszavasvári gazdák „elbúcsúztak” a máktól

Tiszavasvári - Egy hektáron kétszázezer forint hasznom volt – mondta a tiszavasvári gazda.

Tiszavasvári - Egy hektáron kétszázezer forint hasznom volt – mondta a tiszavasvári gazda.

Veszélybe került az indiai tulajdonú Alkaloida Vegyészeti Gyárban a morfin­alapanyag-gyártás. Január 9-én hivatalában fogadta dr. Fülöp Erik polgármester Harin Mehtát, a tiszavasvári gyár indiai igazgatóját.

Nincs új megállapodás

– Ami egyelőre biztos, hogy a vállalat nem köt újabb termeltetési megállapodásokat, és az idén már nem kíván felvásárolni ipari mákot a termelőktől – mondta akkori lapunknak dr. Fülöp Erik, aki fontosnak tartotta leszögezni: nem igazak azok az állítások, hogy a gyár 200 dolgozóját el akarják engedni.

Molnár Gyula (mint a családi vállalkozásuk tulajdonosa) közel húsz éven keresztül állt üzleti kapcsolatban a tiszavasvári gyógyszergyárral.

– Minden évben újraszerződtünk, soha semmi probléma nem merült fel közöttünk, annak rendje és módja szerint mindig megkaptam az általam termesztett ipari mák ellenértékét – meséli a gazda, aki eddig majd’ ötven hektáron foglalkozott a morfingyártás alapanyagául szolgáló növénnyel.

– Egy hektáron körülbelül másfél-két tonna mák termett, amin körülbelül kétszázezer forint hasznom volt. Sajnos január elsejével nem kötött velem szerződést a gyár, ami elkeserít, hiszen ez eddig biztos bevételforrásnak bizonyult – mondta Molnár Gyula, majd hozzátette: a mák helyett a tervei szerint napraforgót fog termeszteni.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában