Karrier

2020.03.19. 09:41

Hogyan tudod növelni népszerűségi indexed a munkahelyen?

Nincs rosszabb annál, ha reggel úgy indulsz munkába, hogy tudod, ami odabent vár az nem egy kellemes hangulatban eltöltött munkanap, hanem feszültségben és rossz hangulatban zajló, folyamatos piszkálódásokkal tarkított, “never ending day”.

Nyilvánvalóan van az a szakasza ennek az élethelyzetnek, ahonnan már nincs visszaút, azonban jó ha tudod, Te is tehetsz azért, hogy legalább a közvetlen környezetedben pozitívan változzanak a dolgok. Íme néhány apróság, amire ha odafigyelsz, olvad majd a jég:

Ne engedd, hogy más is a munkádhoz férjen

Mindenképpen kerüld el a munkahelyen, hogy a Te feladataid vagy terheid más vállát nyomják. Mindenkinek megvan a saját feladata, sokszor azokat sem győzik, biztosan nem hiányzik, hogy még más terheit is a nyakukba kelljen venniük. Inkább menj be előbb, vagy maradj tovább, de ne hátráltasd a munkatársaidat, így a jó kapcsolatot ezzel biztosan nem fogod aláásni.

Nyújts segítő kezet

Amennyiben látod, hogy valaki nem boldogul a feladatával, kérdezd meg tőle, persze udvariasan, hogy tudnál e neki segíteni. Mindenki örömmel veszi, ha valaki megkönnyíti az esetlegesen problémás feladatok megoldását és nem húz falat a kölcsönös jóviszony megakadályozására. Természetesen az sem jó, ha már túlzásba viszed a folyamatos érdeklődéssel és nem hagyod nyugodtan dolgozni. Légy segítőkész, de találd meg a mértékét!

Add önmagad, de óvatosan

Egy munkahelyen, ahol sokszor évtizedeket is eltölt egy-egy közösség, lehetetlen sokáig megjátszani magunkat és álarcot tartani igazi személyiséged elé. Egyrész teljesen értelmetlen, hiszen nem lehet színészkedni ilyen hosszú idő alatt, másrészt rengeteg energiát felemészt, ha mindig oda kell figyelni a megnyilvánulásaidra. Tehát célszerű az elejétől magadat adni, habár egy bizonyos határt nem szabad átlépned. Találd meg azt az egyensúlyt, amikor még minden kontroll nélkül, lazán és magadat adva éled a hétköznapokat a munkahelyen, de az ott kialakult normákat nem hágod át a viselkedéseddel.

Képviseld a véleményed

Sokan úgy gondolják, ha nem konfrontálódnak, biztosan mindenki szeretni és tisztelni fogja őket. Ez nem egészen így van. Aki nem képviseli a véleményét másokkal szemben, ami egyébként óhatatlanul konfrontációval jár, azt nem fogják tisztelni és hátra kerül rögtön a sorban. Viszont, ha kiállsz és megvéded az álláspontod, persze megfelelő stílusban, akkor az elismerésre ad majd okot a munkatársak között és a tisztelet mellé megbecsülés is társul majd.

Csak szerényen

A munkahelyen senki sem szereti, ha a közelében vannak olyanok, akik rendszeresen a felsöbbrendűségüket, illetve a nagyobb tudásukat próbálják hirdetni. Munkáddal és kitartásoddal mutasd meg mindenkinek, hogy Te vagy a legélesebb kés a fiókban és ne a szavakkal és erőfitoktatással igyekezz a cég üdvöskéje lenni. Hidd el, a szorgos és precíz munkáddal hamar elismerést fogy kivívni, míg a törtető, harsány viselkedésed visszatetszést és utálatot hoz majd számodra.

Ne panaszkodj, légy pozitív

Te is unod már, hogy állandóan panaszkodik a munkatársad mindenkinek? Ne ringasd magad abban a hitben, hogy mást nem bosszant, ha állandóan Tőled is csak negatív dolgokat hall. Sokszor bármennyire is nehéz, próbálj pozitív szemüvegen keresztül a világra tekinteni, és hagyd a negatív gondolatokat másra.

Csipetnyi magánélet sosem árt

Engedd meg, hogy a közeli munkatársaid megismerjenek, picit többet tudjanak meg rólad, mint amennyit a közösségi oldalakról összehalászhatnak. Amennyiben úgy érzik, hogy nincs közöttetek az a bizonyos fal és nyitott vagy Te is az ő életükre, egyből barátságosabban fognak hozzád viszonyulni a munkahelyen. Ez nem is olyan nagy ár a pozitív légkörért, ugye?

Ha Te is szeretnéd, hogy jobban kedveljenek a munkahelyen, kövesd a fentieket és menj mosolyogva munkába!

Kattints ide, és olvass még több hasznos tippet!

 

(PR cikk)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!