nfl

2020.01.03. 11:09

A címvédővel indul a rájátszás

Szombaton rajtol a profi amerikaifutball-liga (NFL) rájátszása, amely során 2009 után először már az első körben érdekelt lesz a hatszoros bajnok, jelenlegi címvédő New England Patriots.

(FILES) In this file photo taken on December 31, 2019 Tom Brady #12 of the New England Patriots looks to pass against the Miami Dolphins at Gillette Stadium in Foxborough, Massachusetts. - Six-time Super Bowl winner Tom Brady leads the defending champion New England Patriots into the NFL playoffs on January 4, 2020 against visiting Tennessee in what could be the end of an era. The 42-year-old quarterback has vowed to keep playing as long as he's able but his 60.9 percent completion rate is his worst since 2013 and New England missed out on a first-round bye with a home loss to 5-11 Miami last Sunday. (Photo by Maddie Meyer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)

Forrás: AFP / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Fotó: Maddie Meyer

Bill Belichick együttese kiválóan kezdte a szezont, az első nyolc mérkőzését megnyerte, az idény második felében azonban már közel sem játszott ilyen meggyőzően, és végül 12/4-es mutatóval zárta az alapszakaszt. Különösen fájó lehet a csapat számára, hogy

az utolsó fordulóban csak a liga egyik leggyengébb alakulatát, a Miami Dolphinst kellett volna legyőznie hazai pályán ahhoz, hogy a playoff első körében pihenhessen,

a floridaiak azonban óriási meglepetésre győztek Foxborough-ban, így a Patriots 2009 óta először érdekelt már az úgynevezett wild card körben is.

Mindez azért is fontos, mert

a New England hat bajnoki címéből egyet sem tudott úgy begyűjteni, hogy már az első fordulóban pályára lépett.

Nagy kérdés, hogy milyen formában játszik majd

a 42 éves Tom Brady, aki fantasztikus karrierje talán leggyengébb alapszakaszán van túl,

és a tengerentúli szakértők már az rebesgetik, hogy talán pályafutása utolsó hazai meccsét játssza minden idők legeredményesebb játékosa.

A Patriots ellenfele a Tennessee Titans, amely azt követően, hogy a szezon közben kezdő irányítót cserélt – Marcus Mariota helyett Ryan Tannehill vette át a karmesteri pálcát – valósággal megtáltosodott, és a futó Derrick Henry, valamint az újonc elkapó A. J. Brown remeklésével menetel.

Az Amerikai Főcsoport másik mérkőzésén a Houston Texans a Buffalo Billst fogadja. Utóbbi gárda 24 éve vár az első rájátszásbeli sikerére, ami a harmadik leghosszabb élő sorozat az NFL-ben (a Cincinnati Bengals 1991, a Detroit Lions 1992 óta nem nyert a playoffban). Ennek az összecsapásnak lesz egy nagy visszatérője is, ugyanis J.J. Watt, a texasiak vezére két hónappal azután, hogy mellizom-szakadás miatt műteni kellett, visszatér a védelem élére.

Nemzeti Főcsoport

A Nemzeti Főcsoport első találkozóján két különböző stílusú csapat méri össze erejét, hiszen amíg a New Orleans Saints első sorban a passzjátékban kiemelkedő, addig a Minnesota Vikings inkább futásokra építi fel stratégiáját.

A Saintsben a 40 éves irányító Drew Brees már minden idők legtöbb touchdown-átadásával rendelkezik, ráadásul Michael Thomasszal az NFL történetének „legjövedelmezőbb kapcsolatát” alakította ki, ugyanis utóbbi az alapszakaszban 149 labdáját kapta el.

A két csapat két évvel ezelőtt is találkozott egymással a rájátszásban, a Vikings akkor egy örökre emlékezetes pillanat után diadalmaskodott: a „minneapolisi csoda” néven elhíresült játékban, a mérkőzés lefújása pillanatában Stefon Diggs szerzett egy 61 yardos touchdownt, köszönhetően annak is, hogy a védő Marcus Williams óriásit hibázott.

Az NFC másik találkozóján a 2018-as Super Bowl-győztes Philadelphia Eagles látja vendégül a Seattle Seahawks együttesét. Az Eagles úgy jutott be a rájátszásba, hogy az alapszakaszban az utolsó négy mérkőzését is megnyerte, ugyanakkor elképesztő sérüléshullám sújtja az együttest, amelynek

legutóbbi találkozóján a 11 kezdő támadójátékos közül hetet is nélkülöznie kellett.

A két csapat november 24-én már találkozott egymással, akkor ugyancsak Philadelphiában 17-9-re nyert a Seattle.

A két főcsoport két-két kiemelt csapata, az AFC-ben a Baltimore Ravens és a Kansas City Chiefs, míg az NFC-ben a San Francisco 49ers és a Green Bay Packers a második körben kapcsolódik be a rájátszásba. A Super Bowlt február 2-án Miamiban, a Hard Rock Stadiumban rendezik.

NFL, rájátszás, 1. forduló:

Amerikai Főcsoport (AFC):

Houston Texans-Buffalo Bills, szombat 22.35

New England Patriots-Tennessee Titans, vasárnap 2.15

Nemzeti Főcsoport (NFC):

New Orleans Saints-Minnesota Vikings, vasárnap 19.05

Philadelphia Eagles-Seattle Seahawks, vasárnap 22.40

Forrás: MTI

Borítókép: Tom Bradynek nem igazán megy az utóbbi időben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában