Buja titkok és varázslatos trükkök

A Szatmári múzeumban a Csókolj meg, édes című kiállítást is megnézhetik a látogatók
A Szatmári múzeumban a Csókolj meg, édes című kiállítást is megnézhetik a látogatók - © Fotó: Dodó Ferenc
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Színes programkavalkáddal várják a múzeumok a látogatókat.

Javában tart a labdarúgó-világbajnokság, szombaton délután Dél-Korea Mexikóval találkozik, majd a német válogatott lép pályára, hogy megpróbálja megszerezni az első pontjait, bár ehhez nyilván a svédeknek is lesz egy-két szavuk. Aki viszont szeretne egy kicsit felállni a tévé elől és a sportot kultúrára cserélni, a múzeumok éjszakájánál jobb programokat keresve sem találhatna. A megye múzeumai tárt karokkal és színes kavalkáddal várják a látogatókat, akiknek nehéz dolguk lesz, ha választani akarnak a jobbnál-jobb koncertek, előadások, bemutatók között. A nyíregyházi eseményekről az elmúlt napokban részletesen beszámoltunk, most a megyeszékhelyen kívüli programokat vesszük górcső alá.

Csak felnőtteknek!

A vásárosnaményi Beregi Múzeumban is készülnek: szombaton 18 órától arcfestéssel, éjszakai tárlatvezetéssel, táncházzal és ételkóstolással várják a látogatókat, akik előadást hallhatnak az Eötvös családról, bepillanthatnak a beregi családok életébe, meghallgathatják a Bereg Brass fúvósegyüttest, de a tűzugrást is kipróbálhatják.

A nyírbátori Bátori István Múzeumban 18 órakor festménykiállítás nyílik, majd gyermekprogramokon, tárlatvezetésen és reneszánsz családi vetélkedőn vehetnek részt az érdeklődők, akik fúvósmuzsikát hallhatnak, és néptáncbemutatót is láthatnak.

A mátészalkai Szatmári Múzeumban is délután hattól várják a vendégeket. Az Ákom-Bákom bábszínház előadása és a Bereczki Jazz Band koncertje után három kiállítás is nyílik. A téli kertben Méhész Tímea New York-i ékszerész alkotásait láthatják az érdeklődők, az emeleti teremben Rádi Bálint fotográfus képeit állítják ki, a földszinten pedig a Csókolj meg, édes! című tárlat lebbenti fel a fátylat sok-sok buja titokról – kizárólag 18 éven felüliieknek. Csányi-Molnár Máté bűvésztrükkökkel szórakoztatja a nagyérdeműt, fellépnek a Latin Dance Studió táncosai, este nyolckor a Daniel Speer Brass együttes játszik, de lesz Szent Iván-éji tűzgyújtás és tűzugrás is.

Régészeti emlékek

Az elmúlt évekhez hasonlóan a baktalórántházi Dégenfeld kastélymúzeum is csatlakozik a programsorozathoz: délelőtt tíz és este nyolc óra között A Székely Hadosztály emlékezete című ideiglenes kiállítást is megnézhetik az érdeklődők az állandó tárlatok mellett.

Kemecsén 17 órától a helytörténeti múzeumban várják az érdeklődőket. A Hangvarázs énekkar nyírségi népdalokat ad elő, megnyílik Molnár István rajzkiállítása, és bemutatják az idei adományokat. Az esemény alatt Tóth Rudi népzenével szórakoztatja a látogatókat, akik egy-egy régészeti emlékkel térhetnek haza.

KM
hirdetés