Nyíregyháza hírei

2011.01.22. 14:19

Adóelőleg-nyilatkozat: nagy a tét!

<p>Nyíregyháza - A január fontos időszak a munkáltatók és a munkavállalók számára egyaránt, hiszen jellemzően ekkor nyilatkoznak a munkavállalók az adóelőleg megállapításánál figyelembe vehető körülményekről. Az idén ugyanakkor a változások miatt hatványozottan fontos az odafigyelés!</p>

Különösen gondosan kell eljárniuk a gyermekes családoknak, nekik ugyanis nyilatkozniuk kell a családi adóalap-kedvezményről, annak esetleges megosztásáról. Márpedig egy rosszul átgondolt nyilatkozat tízezer forintokban mérhető veszteséget jelenthet. Az RSM DTM adószakértője összegyűjtötte az optimális döntéshez szükséges tudnivalókat.

Ezek közül néhány:

– Az adóelőleg-nyilatkozat évente akár többször is módosítható. Ha változnak a körülmények, akkor erről kötelezettség új nyilatkozatot tenni!

– Adójóváírás, családi kedvezmény érvényesítésére és súlyosan fogyatékos állapotra vonatkozó nyilatkozat csak a munkáltató számára adható!

– Családi kedvezmény esetén a 62 500 forint, illetve a 206 250 forint az úgynevezett szuperbruttóból kerül levonásra!

– Családi kedvezmény jellemzően csak olyan gyermek után érvényesíthető, aki után családi pótlékot folyósítanak!

– Családi kedvezmény érvényesíthető már magzat esetén is, ha annak kora elérte a 91. napot!

- Galambos Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!