Bundabotrány Németországban

Egy nyolctagú banda, köztük négy játékos ellen emeltek vádat csütörtökön Németországban, miután az ügyészség bizonyítottnak találta, hogy manipulálták az osztrák élvonal, illetve a német másod- és harmadosztályú bajnokság mérkőzéseinek eredményét.

A bűnözők ázsiai tippirodákban tették meg tétjeiket, majd elintézték, hogy a pályán a nekik megfelelő eredmény szülessen. A nyomozók egyelőre nem nevezték meg a bundabotrányba keveredett játékosokat.

A bandát egy 45 éves ázsiai és egy 24 éves, Ali névre hallgató libanoni férfi irányította – március óta mindketten előzetesben vannak. Két bűntársukkal együtt pénzt ajánlottak játékosoknak, 5 ezer eurót kapott, aki szándékosan rosszul játszott, 10 ezret pedig az, aki a tippirodákban külön megfogadható dolgokat hajtott végre, sárga lapot kapott vagy kiprovokált egy tizenegyest. Az ügyészség szerint a csalók 2005 nyarától 2006 tavaszáig “tevékenykedtek”.

A vádlottak között négy játékos is van: az Erfurt két, a Bayreuth és az Elversberg egy-egy focistája felel a bíróság előtt. A korábban gyanúba keveredett labdarúgók közül a Trier két játékosára, illetve a Paderborn és a Siegen egy-egy focistájára nem tudták rábizonyítani a bundát, mint ahogy az osztrák élvonalbeli klub, a Sturm Graz is megúszta a bírósági eljárást.

Az ügyészség 10 mérkőzést vizsgált, kettő azonban rossz idő miatt elmaradt, három meccsen pedig nem az előre megbeszélt eredmény született.

A bűnbandát a harmadosztályú Eschborn szenegáli védőjátékosa, Dione buktatta le. A csalók 2005 novemberében 40 ezer eurót kínáltak neki az Augsburg elleni mérkőzés előtt, ám ő nem fogadta el az ajánlatot és jelentette az esetet a klub vezetésének.

Németországban tavaly robbant ki a német labdarúgás eddigi legnagyobb bundabotránya. A főszereplő, Robert Hoyzer játékvezető két év öt hónapos börtönbüntetést kapott.
hirdetés