Bűnmegelõzésrõl nyugdíjasoknak

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság kiemelt feladatának tekinti az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzését, ezérz tájékoztató füzetet készített, melyben a bűnelkövetők tipikus módszereit ismertetik és hasznos tanácsokkal látják el az idős embereket.

A kiadványokról, annak az érintettekhez történő eljuttatásáról tanácskozást szerveztek a térség önkormányzatainak részvételével.

– Sajnos érzékelhető egy olyan tendencia, miszerint vannak olyan bűnelkövetők, akik arra specializálódnak, hogy kihasználják az idős emberek jóindulatát, bizalmát, elesettségét, elszigeteltségét – mondta dr. Kalapos István, a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság vezetője. – Az utóbbi időben főleg a kisebb falvakra, városok peremterületeire jellemzőek, ahol nagyobb az esély arra, hogy nincs tanú, kisebb az ellenállás és könnyebb a menekülés.

Tiszaújvárosban pár hónappal ezelőtt, a Humánszolgáltató Központ által szervezett beszélgetésen fogalmazódott meg a nyugdíjasok részéről a tájékoztatás igénye. Úgy gondolta, hogy ennek az egyik legjobb módja, ha összeállítanak egy tájékoztató füzetet, amelyben ismertetik a tipikus módszereket és elhárításukra hasznos tanácsokat adnak. A kiadvány célja az is, hogy ennek átadásakor majd a későbbiek során személyes kapcsolat alakuljon ki az idős emberek, a szociális gondozók, a rendőrség között. A füzet tartalmazza az elérhetőségeket, címeket, az illetékes rendőr, rendőri egység telefonszámait is.

Tiszaújvárosban közismert az önkormányzat és a nyugdíjasok, a nyugdíjas szervezetek jó együttműködése. Így lesz ez az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzésében is.

A kapott információk és a nyugdíjasokkal történő rendszeres találkozások, beszélgetések alapján levonható az a következtetés, hogy a tiszaújvárosi nyugdíjasok biztonságban vannak. Nyilvánvaló azonban, hogy nagyon sok veszély leselkedik rájuk Az önkormányzat is szeretné elősegíteni, hogy mindenki, így a nyugdíjasok is – akik elég sok segítségre szorulnak – biztonságban éljenek – mondta a találkozón Bráz György alpolgármester. „Ez a kezdeményezés, amit a rendőrkapitányság tett, ezt a célt szolgálja. Üdvözöljük és támogatjuk az ilyen típusú együttműködést, a kiadványt pedig igazán jó ötletnek tartjuk. Az érintettekhez történő eljuttatásában a Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ – mint önkormányzati intézmény- tevékeny szerepet vállal majd, de számítunk a Tiszaújvárosi Nyugdíjasok Egyesületének közreműködésére is.”
hirdetés