Bűnre is csábít a világháló

Csaknem százan vettek részt a konferencián
Csaknem százan vettek részt a konferencián - © Fotó: ügyészség
Nyíregyháza – Sorra vették a számítógépes bűnözés aktuális kérdéseit.


Ügyészek, bírók, rendőrök részvételével tartottak egész napos konferenciát a megyei főügyészségen, melyen sorra vették a számítógépes bűnözés aktuális kérdéseit, különös tekintettel az internet szerepére.

A sakkozó géppel kezdődött

A tanácskozást dr. Martossy György megbízott főügyész nyitotta meg, és történeti áttekintésében a XVIII. században élt Kempelen Farkasig nyúlt vissza, aki a „Török” névre hallgató sakkozó gépével lényegében az első olyan csaló volt, aki a bűncselekmény elkövetéséhez egy bonyolult szerkezetet használt fel.

Dr. Kökényesi–Bartos Attila csoportvezető ügyész a számítógépes bűnözéssel foglalkozó ügyészi hálózat vezetőjeként beszámolt a 2016-ban alakult szervezet munkájáról, eredményeiről. Külön kiemelte az interneten „Kék Bálna – kihívásként” terjedt, a fiatalokra rendkívül veszélyes, sokszor öngyilkossággal és más súlyos bűncselekményekkel járó jelenség felszámolásában játszott nemzetközi ügyészi együttműködés jelentőségét.

Be tudják azonosítani

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság részéről Gaál Tibor és Bihon Tibor tartottak rendkívül értékes előadásokat a számítógépes bűncselekmények bizonyításának nehézségeiről, az általuk e téren kidolgozott hasznos módszerekről. Elhangzott, hogy a telefonos bombafenyegetések elkövetőit ma már szinte minden esetben be tudja azonosítani a rendőrség, így a büntetésük sem marad el.

Dr. Bancsi Zsolt alügyész az internetes csalások rejtélyeibe avatta be a közönséget, több, megyénkben történt bűncselekmény elemzése révén. Őt követte dr. Bartók László ügyész, aki a kriptovalutákkal és az ún. sötét internettel foglalkozott, rámutatva arra gyakorlati példákon keresztül, hogy a szervezett bűnözés is felismerte ezeknek az új területeknek a számára „előnyös” oldalait, így egyre többször találkoznak az ügyészek konkrét bűnügyekben is ilyen megoldásokkal – foglalta össze a konferencián elhangzottakat dr. Szilágyi László sajtószóvivő, és hozzátette: a résztvevő csaknem száz szakember közül többen megerősítették, a napi munkájuk során is használható tudást szereztek.

KM
hirdetés