Bűnszövetkezetben elkövetett vesztegetés a vád a vámosok ügyében

Miskolc – Bűnszervezetben elkövetett vesztegetéssel vádolt meg az ügyészség több pénzügyőrt azon a keddi tárgyaláson a miskolci Megyei Bíróságon, ahol az ügyészi perbeszéddel folytatódott a 2005-ben kezdődött tárgyalássorozat.

Az ügynek 84 vádlottja van, köztük 42 pénzügyőr és két határőr, akiket azzal vádolnak, hogy még 2001-ben háromnegyed éven át alkalmanként több tízezer forint kenőpénzt fogadtak el egy miskolci cégtől, amely Szlovákiából cukrot, Lengyelországból pedig csokoládét importált.

A megvádolt pénzügyőrök esetében az ügyész kérte, hogy a bíróság mondja ki őket bűnösnek hivatalos személyként, kötelességszegéssel üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettében. Börtönbüntetést kért a korrupciós ügyben vezető szerepet játszó pénzügyőrökre és cégvezetőkre, akik 5-10 évig terjedő szabadságvesztést is kaphatnak. Az ügyben megvádolt gépkocsivezetőkre, ileltve enyhébb bűncselekménnyel megvádolt pénzügyőrökre az ügyész felfüggesztettt börtönbüntetést kért. A tárgyalás a védőbeszédekkel folytatódik.

A nyomozás 2002 januárjában kezdődött, amelynek során kiderült, hogy háromnegyed éven át, 2001. áprilisától egy miskolci cég folyamatosan vesztegette a határátkelőknél a vámosokat. A cég Szlovákiából cukrot szállított, de a fuvarlevelen kisebb mennyiségeket tüntettek fel, mint amennyit valójában behoztak. Lengyelországból csokoládét importáltak, de úgy tüntették fel, mintha tranzitáru lenne, és Romániába szállítanák, a valóságban azonban már Miskolcon letették az árut. A szlovák határon, Tornyosnémetinél és a román átkelőnél, Csengerben is lefizették a vámosokat, hogy ez ne derüljön ki. Azért is fizettek, hogy a nemzetközi fuvarozási engedéllyel nem rendelkező cég teherautóit átengedjék. A vámosok egy teli teherautóért 40-50 ezer forintot, egy üresért 10-20 ezer forintot kaptak.
hirdetés