Bűnszövetségben, üzletszerűen csaltak

A vádlottak fellbeztek az ítélet ellen
A vádlottak fellbeztek az ítélet ellen
Nyíregyháza – Különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények ügyét zárta le nem jogerős ítélettel elsőfokon a megyei bíróság dr. Fázsi László bűntetőtanácsa.

Az ügyben hét vádlott szerepel, közülük öten a bűncselekmények időpontjában pénzügyőrként dolgoztak. A bíróság az alábbi tényállás alapján hozta meg döntést: az ügyben érintett nyíregyházi székhelyű Kft. 2003. és 2004.-ben összesen több mint 85 millió forint általános forgalmi adó tartalmú beszerzést tüntetett fel adóbevallásai során valótlan tartalmú bizonylatok felhasználásával, úgy hogy a cég tényleges gazdasági tevékenységet nem folytatott.

A bizonylatok szerint a kft. nagy mennyiségű ruházati terméket szerzett be és értékesített orosz állampolgárok rézére, mentesülve ezzel az értékesítést terhelő adótartalom megfizetésétől. A kft. a külföldi állampolgárok részére történő „export” értékesítést a bizonylatokon túl vámokmányokkal igazolta az ódóhivatal felé.

Csábító pénz


Ítélet
Az elsőrendű vádlott 7 év (plusz 8,9
millió forint vagyonelkobzás és 1 millió forint pénzbüntetés), másodrendű
6 év ( plusz 1 millió forint pénz mellékbüntetés), harmadrendű 6 év (plusz
4,5 millió vagyonelkobzás), negyedrendű 3 év 6 hónap, ötödrendű 4 év, hatodrendű
3 év és a hetedrendű vádlott 2 év börtönbüntetést kapott. Az utóbbi ítélet
végrehajtását 3 évre felfüggesztette a bíróság. A bíróság a harmad és hatodrendű
vádlottakat eltiltotta a pénzügyőri tevékenységtől.
Az ítéleteket az ügyész tudomásul vette, míg a vádlottak és védőik elsősorban
felmentés, másodsorban enyhítés végett fellebbeztek. A végső döntést a Debreceni
Ítélőtábla hozza meg.

Annak érdekében, hogy a Kft. ténylegesen működő cég látszatát keltse és így általános forgalmi adót tudjon visszigényelni, az is szükséges volt, hogy az árubeszerzéseket és export értékesítést igazolni tudják. Ez oly módon történt, hogy N. Sándor (36) elsőrendű és F. Mihály (36) másodrendű vádlottak a kft. nevében árubeszerzés nélkül valótlan tartalmú készpénzfizetési számlákat állítottak ki és ezekhez valótlan tartalmú egységes vámárunyilatkozatokat készítettek, nem létező orosz állampolgárok részére kitöltve.

A vámárunyilatkozatokat N. Sándor rábírására a vesztegetésre szánt készpénzzel együtt F. Mihály vádlott egy további pénzügyőr szolgálaton kívüli közreműködésével juttatta el a határvámhivatalban szolgálatot teljesítő öt pénzügyőrnek (III, IV. V. VI. és VII. rendű vádlottak) abból a célból, hogy az árumozgás nélküli valótlan vámregisztrációt elvégezzék…

– Fullajtár András –
hirdetés