Büntetőeljárás gombamérgezés miatt Nyírpazonyban

Büntetőeljárás gombamérgezés miatt Nyírpazonyban
Nyírpazony – Gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértés megalapozott gyanújával ismeretlen tettes ellen rendelt el hétfőn nyomozást a Nyíregyházi Rendőrkapitányság egy házaspár gombamérgezése ügyében.

A középkorú nyírpazonyi férfi és felesége pénteken életveszélyes állapotban került kórházba, miután előző nap gombát– a jelenlegi adatok alapján gyilkos galócát fogyasztottak. Az asszony a kórházban elmondta a rendőröknek, hogy az ételt férje készítette el, aki régóta gombászott, de eddig még nem volt belőle baj. A férfit állapota miatt nem tudták kihallgatni.


A gyilkos galóca

A gyilkos galóca (Amanita phalloides) kalaposgombák rendjén belül a galócafélék családjába tartozó, világszerte közel 600 fajt számláló Amanita nemzetség egyik legismertebb képviselője. Európában rokon fajaival együtt (fehér galóca, hegyeskalapú galóca) a legsúlyosabb – gyakran halálos kimenetelű – mérgezéseket okozó nagygombák közé tartozik. Kontinensünkön széles körben elterjedt, lombos- és tűlevelű fák alatt egyaránt előfordul. Termőtestei nyártól őszig jelennek meg. Kalapja leggyakrabban zöldes árnyalatú, míg lemezein és a tönkjén a fehér szín dominál. További tudnivalók a gyilkos galócáról a wikipédián

 
hirdetés